Exclusief voor abonnees

De aanwinsten van Europa's grootste technologiebeurs: internetblenders, routers waartegen je kan praten en peperdure tv's die niemand (nog) gaat kopen

De stand van LG op de technologiebeurs IFA.
AFP De stand van LG op de technologiebeurs IFA.
De laatste smartphones, internetblenders en peperdure tv’s: op de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn staan in oneindig veel hallen de spullen die we over een paar jaar in huis hebben. Of niet.

De IFA bestaat al sinds 1924, maar moet tegenwoordig de aandacht verdelen met de in bijna alle opzichten uitbundigere beurs CES die in Las Vegas wordt gehouden. Het zijn de twee grootste elektronicabeurzen ter wereld, die elk jaar in januari en eind augustus de twee ijkpunten voor de techindustrie en consumentenelektronica vormen. 

De IFA moet het afleggen in het aantal exposanten en het aantal vierkante meters (voor de liefhebber: 161.000 vierkante meter beurs in Berlijn), maar trekt wel fors meer bezoekers. En wat die (1.800) exposanten betreft, op Apple en Google na is elke elektronicafabrikant wel aanwezig met de laatste gadgets. Ook witgoed trouwens: naast alle gamecomputers, tv’s en speakers kan de liefhebber zich vergapen aan hallen vol wasmachines en keukenonderdelen.

De aftrap van de beurs is op woensdag aan de voorzichtige kant. De baas van de Berlijnse beurs, Christian Göke, vertelt het journaille dat het "geen gemakkelijk jaar" is geweest voor de industrie. Oplaaiende handelsoorlogen en het vooruitzicht op de brexit hebben hun tol geëist. Maar Göke wil het feestje natuurlijk niet bederven en schetst de grote en positieve veranderingen (in het jargon steevast aangeduid als disrupties) die de techwereld in hun greep houden zoals spraakbesturing, het snelle 5G-netwerk, kunstmatige intelligentie, slimme speakers en Internet of Things. Dat laatste ziet de beursbezoeker ieder jaar nadrukkelijker terug: werkelijk alles is ‘connected’, tot blenders aan toe.

TV’s die niemand (nog) gaat kopen

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Word ook abonnee en kies hier je formule op maat

Mobiel

Mobiel

Onbeperkt toegang tot alle artikels op HLN.be en in de app. Stop wanneer je wil.

Digitaal

Digitaal

Elke dag de digitale versie van de krant en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Weekend + Digitaal

Weekend + Digitaal

Elke zaterdag de papieren weekendkrant in jouw bus en elke dag volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Compleet

Compleet

Elke dag de papieren krant in jouw bus en volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Eerste 4 weken GRATISNadien slechts €6,95 per 4 weken€ 0,00
Eerste maand GRATISNadien €12 per maand€ 0,00
Eerste maandNadien €16 per maand€ 10,00
Eerste maandNadien €21 per maand€ 15,00
Lees 4 weken gratisLees 1 maand gratisStart met lezenStart met lezen2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Frank De Kinder

    Apple voorbijgestreefd door Hoe wa of wie? Draait nog steeds op Android.....dus laat dat voorbijgestreefd maar achterwege.

  • Jan Harmsen

    Al 10 jaar staat alles stil op technologie...daarom weten ze niet meer wat te verkopen. Spraak"technologie" staat ook nog steeds nergens net als zelfrijdende auto's. Demo's genoeg maar in praktijk faalt het allemaal. Doel is enkel subsidies te krijgen van domme politiekers.