Daarom zou je een plooibare smartphone kopen

De nieuwe Samsung Galaxy Z Flip heeft een 6,7 inch oledscherm dat halverwege in twee plooit.
EPA De nieuwe Samsung Galaxy Z Flip heeft een 6,7 inch oledscherm dat halverwege in twee plooit.
Gisterenavond stelde de Zuid-Koreaanse technologiegigant Samsung de Galaxy Z Flip voor. De plooibare smartphone is de directe opvolger van de Samsung Galaxy Fold, die uitgesteld werd omdat het vouwscherm niet goed genoeg werkte. Maar waarom zou je nu eigenlijk zo'n plooibare smartphone aanschaffen?

De klaptelefoon is terug van weg geweest, al ziet die er meer dan tien jaar later iets anders uit. De nieuwe Samsung Galaxy Z Flip heeft een 6,7 inch aanraakbaar oledscherm dat halverwege in twee plooit. Wat vooral opvalt, is dat Samsung ultradun buigbaar glas gebruikt, en geen plastic, zoals in andere plooibare smartphones zit.

Formaat

Het grote voordeel aan de plooibare telefoons is dat de makers met het formaat kunnen spelen. Zo bestaan er twee soorten: smartphones die in de lengte plooien en in de breedte. Beiden kennen hun eigen voordelen. 

De telefoons die in de lengte plooien, zoals de nieuwe Samsung Galaxy Z Flip, zijn dichtgeklapt kleiner dan een gewone smartphone. Je kan hem ook deels toeplooien en neerzetten om bijvoorbeeld handenvrij te videobellen. De modellen die in de breedte dichtplooien als een boek, hebben dubbel zoveel scherm voor hetzelfde formaat als een gewone smartphone. Zo kan je een soort kleine tablet in je broekzak stoppen.

De eerste generatie plooibare smartphones van Samsung had een scherm dat dubbel zo groot was als dat van een gewone smartphone.
AFP De eerste generatie plooibare smartphones van Samsung had een scherm dat dubbel zo groot was als dat van een gewone smartphone.

Apart design

Naast een groter scherm of een kleiner toestel, ziet zo’n plooibare smartphone er heel fraai en apart uit. En dat is misschien wel de belangrijkste reden waarom smartphonefabrikanten met de technologie experimenteren. De meeste smartphones op de markt zijn zo goed geworden dat gebruikers nog weinig reden hebben om te upgraden, tenzij hun oude toestel stukgaat. Daarom zijn de makers altijd op zoek naar nieuwe manieren om consumenten te overtuigen. Zo verdwenen knoppen in een sneltempo en hebben de meeste smartphones vandaag een scherm dat de hele voorkant inneemt.

AFP

Nadelen

Bij al dat moois komen ook een paar nadelen kijken. De vraag of de plooibare smartphones wel even duurzaam en stevig zijn, stelt zich. Recensenten maakten per ongeluk testmodellen stuk van de vorige plooitelefoon van Samsung die ze toegestuurd kregen, omdat er onduidelijkheid was over een beschermlaagje op het scherm de telefoon.

Ook het plastic, waar schermen tot nu toe van gemaakt werden, is minder sterk dan de glazen schermen die we kennen in andere toestellen. Al vond Samsung daar een oplossing voor door, naar eigen zeggen, buigbaar glas te ontwikkelen.

Ook in België 

Samsung zegt dat je de nieuwe Galaxy Z Flip zo’n 200.000 keer kan open en toe plooien zonder problemen. Wie zijn smartphone zo’n 100 keer per dag ontgrendelt, kan dus iets meer dan vijf jaar probleemloos van de telefoon genieten.

Samsung brengt de Galaxy Z Flip in sommige landen, waaronder Duitsland, komende vrijdag uit. In België is de release op 21 februari. Het toestel is vanaf dan beschikbaar voor een adviesprijs van 1500 euro. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.