Corona-app is klaar: vrijdag lancering voor 10.000 testgebruikers

Photo News
De app voor contactopsporing is vanaf vrijdag 18 september beschikbaar voor 10.000 vrijwillige testgebruikers. Dat verklaarde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) in de Kamercommissie Volksgezondheid. Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing bevestigt dat de app klaar is.

"We hebben ervoor gekozen, om net zoals in Nederland, de app niet meteen voor het hele land beschikbaar te maken", aldus Karine Moykens. "Wij hebben de vier regio's in ons land gevraagd testpersonen door te geven. Die zullen nu vrijdag een link krijgen waarmee ze de app kunnen downloaden."

De bedoeling is dan dat de 10.000 testpersonen de app gedurende tien dagen gaan testen op gebruiksvriendelijkheid. "Pas dan kunnen we de app uitrollen en voor elke Belg beschikbaar maken via de smartphone", gaat Moykens verder. "Als alles dus goed gaat kunnen we de app definitief lanceren in de week van 28 september."

Karine Moykens.
BELGA Karine Moykens.

Advies Europa

De app-ontwikkelaars wachten ook nog op een advies van Europa. De Europese Commissie moet zich nog buigen over een aantal technische specificaties, bijvoorbeeld of er door de app geen marktverstoring optreedt. "Dat is normaal een formaliteit", aldus Moykens. "De uitspraak valt op 17 september, maar we gaan ervan uit dat we de app vrijdag kunnen lanceren voor de testgebruikers."

De app voor contactopsporing is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en zal bijhouden met wie mensen fysiek in contact gekomen zijn. Op het moment dat een dokter een besmetting vaststelt, krijgt de gebruiker een code om in te geven in de app. Die stuurt dan een melding naar iedereen die in de buurt van de besmette patiënt is geweest. Die mensen moeten dan op hun beurt contact opnemen met een arts. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rony Schouteere

  De zoveelste te late maatregel , mens waar Is deze regering mee bezig , om te huilen met de pet op maar wel dik betaald om te blunderen

 • Kristof Boone

  Ze komen er 3 maanden te laat mee af, de app moest er al zijn vóór de grote vakantie

 • Kristof Degros

  Amai, door een ongekend bedrijf ... En dat is een kopie van de duitse. Als die daar dan nog 2 maand moeten aan chipoteren. Bravo. Hier zijn volgens mij ook hand en spandiensten geweest

 • Arthur Morgan

  Dat komt er bij mij al zeker niet op.