CIA, NSA en FBI waarschuwen Amerikaanse burgers: "Gebruik geen smartphone van Huawei"

REUTERS
De hoofden van de zes belangrijkste Amerikaanse inlichtingendiensten hebben Amerikaanse burgers gewaarschuwd geen producten of diensten van de Chinese techbedrdijven Huawei en ZTE gebruiken. De chefs hebben dit gisteren tijdens een hoorzitting in de senaat gedaan.

FBI-directeur Chris Way zei dat de Amerikaanse overheid zich zorgen maakt over de bedreiging van buitenlandse overheden die niet dezelfde waarden delen als de VS om macht te krijgen over telecommunicatienetwerken. 

De vrees voor spionage via smartphones is niet nieuw. De Amerikaanse inlichtingendiensten maken zich al lang zorgen over het Chinese bedrijf Huawei. Dit werd opgericht door Ren Zhengfei, een voormalig ingenieur van het Chinese Volksbevrijdingsleger. De Amerikaanse overheid kreeg in 2014 al een verbod om contracten met het bedrijf af te sluiten, maar het is de eerste keer dat ook de consument het advies krijgt om geen toestel van deze fabrikant te kopen.

Ren Zhengfei, de oprichter van Huawei, was vroeger ingenieur bij het Chinese Bevrijdigingsleger.
REUTERS Ren Zhengfei, de oprichter van Huawei, was vroeger ingenieur bij het Chinese Bevrijdigingsleger.

Huawei begon als een bedrijf dat zich specialiseerde in hardware voor communicatie-infrastructuren, maar de smartphones van het bedrijf zijn de laatste jaren erg populair. Het is de tweede grootste fabrikant van smartphones na Samsung. Maar het bedrijf doet het niet zo goed in Verenigde Staten in vergelijking met de rest van de wereld, onder meer door de vijandigheid van de Amerikaanse overheid.

De Amerikaanse beleidsmakers overwegen zelfs een wet die overheidsmedewerkers ook in hun privéleven verbiedt om telefoons van Huawei en ZTE te gebruiken. Senator Richard Burr, voorzitter van het Veiligheidscomité, zei gisteren: “Ik maak me zorgen om China en zeker fabrikanten als Huawei en ZTE, die speciale banden hebben met de Chinese overheid.”

Een woordvoerder van Huawei heeft intussen gereageerd op de waarschuwing: “Huawei is zich ervan bewust dat de Amerikaanse overheid het gebruik van onze producten wil beperken. 170 overheden vertrouwen Huawei wel en het risico op veiligheidslekken bij onze toestellen is niet groter dan bij andere fabrikanten die hun producten wereldwijd verdelen.” 

EPA
Senator Richard Burr maakt zich zorgen over producten van Huawei.
Photo News Senator Richard Burr maakt zich zorgen over producten van Huawei.24 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Jansens

  Dit is ook weer america first en allemaal maar dure Apple iphones kopen. Huawei kan inderdaad voor de helft van de prijs dezelfde kwaliteit leveren als Apple.

 • Alfons Thijs

  Ze zijn paranoïde omdat ze het zelf doen en dus weten dat het mogenlijk is.

 • george patrick martou

  hahaha wat een mop zeg ! usa doet niets anders dan spioneren hé ! vergeten misschien hoe ze Merkel bespioneerden via NSA ? en Apple en Facebook spioneren helemaal niet ? kom aan zeg, die amerikanen zijn kompleet parano aan het worden, zien overal russen en chinezen, kimmekes en vijanden ! ziekelijk gedoe ! ook wel puur commerciëel afbreken van concurrentie !

 • Remus Bogaert

  het ganse Belgische Netwerk en bij uitbreiding Europese draait op Huawei. Trouwens waar haalde Huawei de mosterd vandaan?IT gekocht bij IBM om Cisco een hak te zetten.Wie is verantwoordelijk voor de grootste hacks in het Belgisch netwerlk , juist NSA en de Britse tegenhanger GCHQ. Waarom heeft de Deutche Bank IBM buitengesmeten ? juist hacking en industriële spionage... I rest my case.

 • Gino Denil

  Best ook geen producten uit de VS gebruiken. De NSA moet je toch ook niet binnen halen.