Chinezen worden geïdentificeerd aan de hand van hun wandelgang

Watrix demonstreert in hun hoofdkantoor in Beijing hoe hun loopherkenning werkt.
AP Watrix demonstreert in hun hoofdkantoor in Beijing hoe hun loopherkenning werkt.
De slimme persoonsherkenning in China verloopt niet langer alleen via gezichtsidentificatie. Een nieuwe start-up gespecialiseerd in articiële intelligentie (AI) heeft technologie klaar om mensen te herkennen aan de hand van hun wandelgang. Onherkenbaar blijven in China wordt zo nog moeilijker.

Het Chinese bedrijf Watrix maakt zich sterk dat hun software een persoon vanaf 50 meter afstand kan herkennen door zijn of haar looppas. De identificatie verloopt via ‘loopherkenning’. Duizenden meetgegevens over iemands beweging worden automatisch geanalyseerd en bijgehouden: van de lichaamscontouren tot de hoek van de armbeweging. Ook wordt nagegaan of de tred dan wel naar binnen, dan wel naar buiten gaat. Al die gegevens gaan naar een gigantische database waaruit identificatie volgt, zegt mede-oprichter Huang Yonghzen aan de krant South China Morning Post.

De technologie werd door de politie al getest in de miljoenensteden Beijing, Shanghai en Chongqing, met beloftevolle resultaten tot gevolg. Watrix wil de technologie gebruiken om het opsporen van de naar schatting 300.000 voortvluchtige criminelen (op een bevolking van 1,4 miljard inwoners) te vereenvoudigen. De start-up rolde vorige week de 2.0-versie van hun software uit. Deze ondersteunt in realtime van wat bewakingcamera’s in steden doorsturen, klinkt het.

200 miljoen observatiecamera's

De Chinese overheid wil op termijn in staat zijn om elke burger binnnen de drie seconden te identificeren.  De staat kan hiervoor een beroep doen op de naar schatting 200 miljoen observatiecamera’s en een netwerk van big data. In verschillende provincies is sinds vorig jaar een sociaalkredietsysteem van kracht. Voorbijgangers die bijvoorbeeld herhaaldelijk oversteken bij rood licht en gedetecteerd worden krijgen het bijzonder moeilijk. Niet alleen worden beelden van hun overtreding samen met hun identiteit vertoond op schermen in de stad, ook dalen ze op de maatschappelijke ladder waardoor ze  amper nog in staat zijn om nog trein- of vliegtickets aan te kopen. 

Begin 2017 liet het Chinese Volkshooggerechtshof weten dat 6,15 miljoen Chinese burgers werden geweerd van vliegtuigen wegens sociaal wangedrag. China zet volop in op de uitbouw van kunstmatige intelligentie, een evolutie die de Verenigde Staten met argusogen volgt.

Het silhouet van een passant. Watrix kan hem aan de hand van zijn tred identificeren.
AP Het silhouet van een passant. Watrix kan hem aan de hand van zijn tred identificeren.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hans Schoen

  Kunnen ze hier goed gebruiken om misdaad te bestrijden. Als niemand tips geeft of het levert niets op, dan kunnen ze dit inschakelen in heel het land en verder.

 • Lander Colemont

  AI, het haalt ons allemaal in

 • JORIS NIJS

  Dat is inderdaad goed mogelijk. Vraag maar aan iedereen met een bril. Zelfs als je de bril afzet en iemand niet goed kan zien, kan ik inderdaad nog steeds aan de manier van lopen dikwijls zien wie het is....

 • Christine Laevers

  Om schrik van te krijgen. Dit systeem dient niet om voortvluchtige criminelen op te sporen. Het is een vorm van bestuurlijke en politieke terreur. Die sf films over strijd tussen mensen en machines ... misschien in een eerste fase camera's ontvluchten ? Ook al heeft niemand iets te verbergen. Het gevoel dat ze al weten hoe je stapt ...

 • Jacques Eerten

  En hier blijven velen de camera’s en vingerafdrukken door de overheid steunen. China is het perfect voorbeeld van wat er kan gebeuren. Je stapt door een rood licht en je hebt opeens geen toegang meer tot bepaalde diensten enz... en zeg vooral niet dat zal hier nooit gebeuren. Ik kan zoveel dingen opnoemen waarvan ze nooit gingen gebeuren!