Bug in iOS 11 kan je via QR-codes naar onveilige sites leiden

Illustratiefoto. Het bedrijf op de factuur in de foto heeft niets met de mogelijke fraude te maken.
Thinkstock Illustratiefoto. Het bedrijf op de factuur in de foto heeft niets met de mogelijke fraude te maken.
Veiligheidsexperts hebben een nieuwe bug in iOS 11 ontdekt. Het besturingssysteem van Apple heeft een ingebouwde scanner van QR-codes voorzien in de camera. Leuk, maar die kan je mogelijk wel naar onveilige sites gidsen waar je beter wegblijft.

IT'ers met slechte bedoelingen kunnen de nieuwe ingebouwde QR-scanner van je camera misbruiken om je te misleiden. Dat doen ze door je via gemanipuleerde links naar websites te brengen die er op het eerste gezicht veilig uitzien, maar dat achter de handige vermomming helemaal niet blijken te zijn. Wie dus niet nietsvermoedend de camera van zijn/haar iPhone of iPad op een onbekende QR-code richt, kan mogelijk op een hackers- of phishing-site terechtkomen. Het risico is dan dat je vervolgens gevoelige informatie aan foute partijen doorspeelt.

InfoSec meldde de bug al in december aan Apple, maar het bedrijf uit Cupertino lostte het euvel voorlopig nog niet op. Cult of Mac raadt daarom aan om na het scannen van de QR-code eerst de URL in het adresbalkje bovenaan in Safari te checken op authenticiteit.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Tessa Vandermout

    So what dat had je vroeger ook al en op alle platformen. Bezint er je begint en scan niet alles klakkeloos in.