Britse providers doen Huawei in de ban

EPA
De Britse telecomaanbieders Vodafone en EE bieden voorlopig geen telefoons van Huawei aan voor hun nieuwe 5G-netwerken, omdat het Chinese techbedrijf die toestellen mogelijk niet meer van updates kan voorzien. Huawei is door de Verenigde Staten op een zwarte lijst gezet en daarom heeft Google besloten dat de Chinezen niet meer de officiële versie van besturingssysteem Android mogen gebruiken.

Concreet betekent de stap voor Vodafone dat er geen bestellingen voor het voor 5G geschikte Huawei-toestel Mate 20X meer worden aangenomen. EE heeft besloten dat het bedrijf voorlopig helemaal geen 5G-toestellen van Huawei aan zal bieden.

Eerder besloten twee grote Japanse telecombedrijven, SoftBank en KDDI al om de lancering van het Huawei-toestel P30 Lite uit te stellen. De grootste Japanse telecomaanbieder, NTT DoCoMo, denkt daar nog over na.

De Britse chipontwerper ARM heeft ook besloten geen zaken meer te doen met Huawei. Het Chinese bedrijf gebruikt ontwerpen van ARM voor verschillende chips in zijn mobiele telefoons. ARM volgt daarmee het voorbeeld van Amerikaanse chipmakers als Intel, Qualcomm en Broadcom.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Doe maar. Het kost de Chinezen weinig moeite om zelf een besturingssysteem te programmeren. De tijd dat de Chinezen enkel konden kopieren is voorbij. Die dat nog gelooft is naief. Ze overtreffen zelfs de USA als grootmacht, dat is Trump zijn probleem.

 • Abdel Nasser

  Chinesen zijn niets zonder de westerse technologie. Ze zijn sterk in het kopiëren of stelen van deze technologie bv door Europese bedrijven over te nemen of door participatie van Chinezen te verplichten. Denk aan die auto's die niet door de crashtest geraakten.

 • Fred Pauwels

  Wie is hier de pineut! Facebook, Google, krijgen veel te veel macht want ze hebben het communicatienetwerk volledig ingepalmd en naar hun hand gezet, maar wie een beetje de Chinese evolutie volgt, weet dat die niet meer te stuiten is. Op zich zelf al maken ze 1/5 van de economische markt uit. De VS wordt echt wel bang zijn dominantie te verliezen, en begint wel vuile spelletjes te spelen, die ze naar alle waarschijnlijkheid gaan verliezen

 • Danny Govaerts

  De burger is zo als altijd weer de speelbal van de politiek. De prijzen voor technologie zullen er niet beter van worden. Nu was er eens een firma die het net iets betere voor aanvaardbare prijs ter beschikking stelde. O wat hebben we nog achterstand in Europa .. En op die manier zullen we die niet snel weg werken..

 • Karel Van Santen

  Goed zo, het word tijd om china economisch te boycotten, anders denderen ze binnen een jaar of 20, over de rest van de wereld, 10 maal wat de VS nu al doet.