Bouw je eigen cloud met de netwerkschijf van Seagate

Seagate
Elke maand werk ik overbodige bestanden op mijn laptop weg om hem ordelijk én snel te houden. Voor wie een laptop met een bescheiden opslagruimte heeft, is een externe harde schijf een must have. Wij deden de test met de Personal Cloud, een netwerkschijf van Seagate.

Microsoft, Google en Apple verkopen natuurlijk ook aantrekkelijke cloudoplossingen in abonnementsformule. Voor 1 TB betaal je bijboorbeeld 9,99 euro bij DropBox, Google en Apple. Per jaar betaal je dus al snel 120 euro om data op te slaan. Dat brengt ons bij de prijs van de Personal Cloud. Een 3 terabyteschijf haal je al in huis voor 179 euro. Een schappelijke prijs voor 3.000 (!) gigabyte en zonder abonnement waar je aan vast hangt. 

Bovendien kan je bestaande gratis accounts van Google en co synchorniseren met een mapje op de schijf van Seagate. Data staat natuurlijk veilig geparkeerd op de servers van Google Drive of Dropbox, maar ondanks dat een thuisnetwerk vaak minder goed beveiligd is, geeft het toch wel een zekerder gevoel als alle bestanden netjes in de living staan.

Seagate

Hoe werkt de Personal Cloud?

De netwerkschijf van Seagate plug je in op de router en vervolgens installeert hij zichzelf. Na ongeveer tien minuten verschijnt hij in de verkenner of in de netwerkmap op Mac OS X. Na enkele clicks ben je al vertrokken. Een minpuntje: de schijf maakt redelijk wat lawaai. 

De gemakkelijke installatie doet het natuurlijk al vermoeden: deze externe harde schijf moet een breed publiek aanspreken. Zelfs een leek kan met de Personal Cloud gemakkelijk zijn data opslaan met behulp van de apps. 

Om alles wat vlotter te laten lopen, kan je ook IFTTT-recepten gebruiken. Daarmee kunnen verschillende processen geautomatiseerd worden. Zo kan u instellen dat élke nieuwe foto die je op Facebook plaatst, wordt doorgestuurd naar de harde schijf.

Seagate

Kabel inpluggen, enkele clicks en de installatie zit erop

Mediacenter

De schijf wordt eenvoudig verdeeld: er is een publieke map en verder krijgt elke gebruiker zijn eigen map. Gebruikers kunnen geen machtigingen krijgen om bepaalde mappen van andere gebruikers wel te zien. Maar voor het doorsnee gezin zal dit wellicht geen probleem vormen. 

Je kunt de Personal Cloud ook gebruiken om muziek te streamen of films te casten met behulp van Google Chromecast of andere apps. Recente smart TV's van Samsung en LG kunnen bovendien ook verbinding maken met de netwerkschijf.

Daarnaast kan je altijd en overal verbinding maken met de netwerkschijf die thuis staat. Zo kan je van op het werk of elders de bestanden rechtstreeks opvragen via de app van Seagate. 

Je kunt de Personal Cloud ook gebruiken om muziek te streamen of films te casten

Seagate