Black Friday, Cyber Monday: één pot nat, maar je kan toch flinke koopjes doen

Na Black Friday komt Cyber Monday. Maar eigenlijk is het gewoon hetzelfde.
Shutterstock Na Black Friday komt Cyber Monday. Maar eigenlijk is het gewoon hetzelfde.
Eerst was er Black Friday, de hoogdag van de fysieke retail, waarop vooral elektronicaproducten al decennia zwaar afgeprijsd in de winkels staan. In 2008 volgde Cyber Monday, de e-commerce-tegenhanger. Maar vandaag zijn er vooral geen grenzen meer tussen de twee: het Black Friday-weekend loopt dan ook gewoon door tot maandagavond.

Het kan altijd dat er toch winkelketens, onlineretailers of merken zijn die nog speciale kortingen hebben gereserveerd voor Cyber Monday, het online equivalent van Black Friday. Elf jaar geleden, toen die onlinevariant in het leven werd geroepen door een tros slimme Amerikaanse marketingjongens in de e-commerce, was het nog mooi verdeeld. Black Friday, dat was de stormloop op de winkels tijdens de dag na het Amerikaanse Thanksgiving-feest, wanneer Amerikaanse consumenten hun vrije dag opofferden om hun kerstcadeaus al - met een hoop kortingen die de merken en winkels hen naar het hoofd slingerden - in te slaan. 

Cyber Monday was, vervolgens, de maandag na Black Friday, waarop internetwinkels (of de internetshops van fysieke retailers) diep in hun marges kerfden voor slimme e-shoppers. Maar je kon het zelf ongetwijfeld merken afgelopen week: zo eenvoudig ligt het vandaag niet meer.

Onze Cyber Monday tip
Black & Decker WDA315J: van € 60 naar € 39 (-33% korting)

Black & Decker WDA315J
Tweakers Black & Decker WDA315J

Geen grenzen meer

Negen jaar na de invoering van Cyber Monday, en na een enorme boost in elektronische handel, gingen de twee in elkaar overvloeien. Ook op Black Friday stalden winkels en merken online koopjes uit. En de laatste drie jaar zien we dat de kortingen van vrijdag gewoon een heel weekend lang lopen, tot en met maandag. Stilaan zijn er zelfs geen grenzen meer voor en na dat verlengde shoppingweekend. 

De Chinese fabrikant OnePlus laat zijn ‘Black Friday’-deal voor de OnePlus 7 Pro - 100 tot 140 euro goedkoper, afhankelijk van de versie die je kiest - gewoon doorlopen tot... 9 december! Een identiek verhaal zie je bij grote jongens als Sonos, Media Markt en Coolblue, die al met hun deals startten pre vrijdag en ze ook post maandag laten verdergaan.  

Onze Cyber Monday tip
Sennheiser PXC 550 Wireless: van € 229 naar € 177 (-23% korting)

Sennheiser PXC 550 Wireless
Tweakers Sennheiser PXC 550 Wireless

Meer ‘impromptu’

De vraag is vooral: wat heb je er als consument allemaal aan en hoe haal je er het meeste voordeel uit? Met een klein beetje research en slimmigheid kan je wel degelijk echte koopjes scoren. Bepaalde merken of ketens waarvan je de deals speciaal in de gaten wilt houden? Inschrijven op de nieuwsbrief en de deals komen vanzelf naar je toe. 

Veel consumenten wachten wel degelijk tot Black Friday voor de aanschaf van welbepaalde producten (zoals een gameconsole, een nieuwe smartphone, een nieuwe tv, kleine keukentoestellen, etc.), op Cyber Monday kun je het wat minder systematisch aanpakken. Speur alles nog een laatste keer af voor de beste deal, of kijk eens bij welke producten je er op Black Friday - of in het weekend - net naast hebt gegrepen. En wees gerust als je niet echt iets zoekt, maar wel wilt verrast worden door een diepe korting hier en daar: ze blijven ook vandaag nog de oren van je kop schreeuwen met deals.

Bekijk de beste Cyber Monday-deals op Tweakers.be

1. Smartphones
2. Televisies
3. Laptops
4. Koptelefoons en draadloze oortjes
5. Draadloze en slimme speakers

Lees ook: 

Apple AirPods Pro: nieuwe draadloze oordopjes met active noise cancelling (8.5/10)

De beste elektrische tandenborstels: dit zijn de toppers volgens onze specialist

iPhone 11 te duur? Deze Android modellen zijn minder prijzig en even goed
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vaelen

  Bij solden betaal je soms meer dan de gewone prijs doorheen het jaar, omdat ze enkele weken tot maanden voor de solden stap per stap de prijs opdrijven en daarna korting geven op die hoge prijs.

 • Juan Esteban

  koopjes in belgie ? ah ja ? 400 euro voor een ipad die in het buitenland 200 dollar kost.

 • phil smedts

  Zijn die dingen geen overtreding van de soldenwetgeving ? Of zijn het fake kortingen ?

 • Guido Pintens

  ik heb vandaag als Telenet klant een Samsung Galaxy S10 gekocht aan 499€, terwijl die in alle reguliere shops aan 699€ wordt verkocht. Wou eerder wel de S10e, maar was volledig uitverkocht, anders zou die 349€ gekost hebben (Telenet klant). normale prijs in winkels 599€. Het is dus een kwestie van uitkijken welke koopjes je écht kan doen, en er niet zomaar vanuit gaan dat je "in 't zak wordt gezet"

 • Tim Peeters

  Overconsumptie is de ondergang van de mens.stel ik koop een spotgoedkope broek bij een of andere brolketen of ik geef direct 80 euro of meer uit .deze broek gaat jaren mee en die brolbroek draag je een seizoen en je kan ze meestal onmiddellijk vervangen.kijk eens rond in winkelstraten en shoppingcentra en hoe meer zakken ze meezeulen hoe zuurder ze kijken.