Binnenkort volgt je iPhone ook hoe vaak je seks hebt

THINKSTOCK
Samen met de iOS 9-update die voor deze herfst gepland staat, lanceert Apple ook enkele nieuwe uitbreidingen voor de Health-app. Zo zullen gebruikers binnenkort kunnen bijhouden hoe vaak en wanneer ze seksueel actief zijn en of dat veilig gebeurde.

Met de uitbreidingen van de HealthKit mikt Apple vooral op software voor vrouwen. Zo zullen ze immers extra informatie kunnen ingeven over hun menstruatiecyclus en specifieke fysieke veranderingen, zoals de lichaamstemperatuur en de kwaliteit van het baarmoederhalsslijm. Verder wordt het - naast de optie om je seksleven bij te houden - ook mogelijk de resultaten van een ovulatietest in te geven. 

Volgens het techbedrijf zullen de instellingen voor die data standaard op privé staan. Wie dat wil, kan de informatie wel naar een dokter sturen of ervoor kiezen deze anoniem beschikbaar te stellen voor onderzoek. De nieuwe optie zal ook compatibel zijn met andere gelijkaardige apps volgens CNN.

Nuttig?
Of die informatie echt een beeld geeft van iemands gezondheid, valt volgens experts te betwijfelen. "Een simpele notitie van je seksuele activiteit is niet nuttig op zich, behalve misschien om jezelf een goed of slecht gevoel te geven", zegt dr. Elizabeth Kavaler, een expert in vrouwelijke urologie in het Lenox Hill Hospital in New York, volgens Yahoo. Zo kan het bijhouden van het aantal bedpartners extra informatie geven, al houdt dat dan weer problemen in met de privacy.

Ook wanneer wetenschappers de HealthKit willen gebruik om bijvoorbeeld de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) te onderzoeken, dan zouden ze moeten weten of een persoon recent gereisd heeft en hoeveel bedpartners hij of zij had in de afgelopen drie maanden.

Wie de optie al wil uitproberen, moet nog even wachten tot de testversie van iOS 9 in juli beschikbaar wordt voor het publiek.