Binnen 50 jaar meer doden dan levenden op Facebook

REUTERS
We staan er gelukkig niet de hele tijd bij stil als we weer eens pochen met een foto op Facebook, maar ooit komt de tijd dat we er niet meer zijn. En wat dan met ons profiel? Nieuw onderzoek van het Oxford Internet Institute voorspelt dat Facebook binnen 50 jaar meer accounts van doden dan van levenden zal tellen.

De vraag hoe we moeten omgaan met ons digitale erfgoed wint alsmaar aan belang. Het dringt meer en meer door dat de mensen achter al die Facebookprofielen zelf niet eeuwig blijven leven, terwijl hun account hen in principe nog heel lang kan overleven.

Op basis van het aantal gebruikers in 2018 zullen er, volgens een nieuwe studie van het internetdepartement van de Oxford University, minstens 1,4 miljard gebruikers sterven vóór 2100. Dat zou betekenen dat er tegen 2070 al meer dode dan levende Facebookgebruikers zijn. Als het grootste sociale netwerk ter wereld aan het huidige tempo blijft groeien, zit het nog voor het einde van deze eeuw zelfs aan 4,9 miljard overleden gebruikers. Hoe dan ook zal het merendeel daarvan niet-Westers zijn.

AP

“Deze statistieken doen nieuwe, moeilijke vragen rijzen over wie recht heeft op al deze gegevens, over hoe ermee om te gaan in het belang van de familie en vrienden van de overledene, en over het aanwenden ervan door geschiedkundigen in de toekomst om het verleden te begrijpen”, aldus doctoraatsstudent en hoofdauteur van het artikel, Carl Öhman. 

Hij zegt dat we op maatschappelijk niveau nog een lange weg hebben af te leggen. “Het beheer van onze digitale restanten zal uiteindelijk van invloed zijn op iedereen die sociale media gebruikt, omdat we allemaal op een dag zullen sterven en onze gegevens achterlaten”, aldus Öhman. “Maar de totaliteit van gebruikersprofielen van overledenen is groter dan de som van de delen. Het is - of zal het zeker worden - onderdeel van ons wereldwijde digitale erfgoed”.

Facebook laat toe om je account definitief te verwijderen na je overlijden. Je kan ook een contactpersoon aanduiden die na je dood je profiel, omgedoopt tot ‘account met herdenkingsstatus’, beheert. In beide gevallen moet je dat wel zelf bij leven op voorhand in orde brengen.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pim Devos

  Binnen 50 jaar is facebook dood zeker weten

 • jan geens

  Denken we echt dat dit dan nog bestaat ?

 • Louis Bouduin

  Het hoeft niet zo dramatisch. Ik kreeg het verzoek om mijn neef, overleden, proficiat te wensen met zijn verjaardag. Briefje naar facebook geschreven dat de desbetreffende persoon opgehouden is met te verjaren en een paar dagen later was zijn account en de inhoud netjes verdwenen.

 • raf janssens

  Het zit nu al vol met dode accounts. Veel mensen gebruiken het gewoon niet meer.

 • dirk gommaerts

  Heel eenvoudig op te lossen. Wanneer een account bv meer dan 1jaar inactief is, na een waarschuwing en termijn account met de data wissen. Kan gewoon in de gebruiksvoorwaarden gepleurd worden.