Bevreemdend beeld: levensecht Chinees AI-nieuwsanker maakt debuut

AI-nieuwslezer van Xinhua.
screenshot AI-nieuwslezer van Xinhua.
“Hallo iedereen, ik ben een Engelstalig artificiële intelligentie-nieuwsanker. Dit is mijn eerste werkdag voor Xinhua.” Zo kondigde de kunstmatige nieuwslezer van het Chinese persagentschap zichzelf gisteren in een filmpje aan. “Voor mijn stem en uiterlijk stond Zhang Zhao, een écht anker van Xinhua, model”, zegt de levensgetrouwe kloon. Bevreemdend: n(i)et echt.

Net als het Chinese staatspersagentschap Xinhua pakte ook Sogou - zeg maar het Google van Peking - op de World Internet Conference in Wuzhen gisteren uit met twee “AI-samengestelde ankers”: eentje voor Engelstaligen en eentje voor de Chinese kijkers. Het gaat om een soort AI-klonen van echte ankers van vlees en bloed, met dezelfde gezichten en stemmen. 

De computergestuurde nieuwslezers leren intonatie, lipbeweging en gezichtsuitdrukking uit opgenomen videobeelden van hun modellen. Er is natuurlijk één erg groot verschil tussen model en afgeleide, wat de realisatie van de AI-ankers vanuit bedrijfsoogpunt financieel interessant maakt: ze kunnen 24/7 in het getouw blijven, op verschillende platformen tegelijkertijd.

Xinhua zal de AI-ankers inzetten op sommige mediakanalen, zoals hun Engelse en Chinese apps, hun openbare WeChat-account, hun tv-webpagina en hun twee accounts op de Chinese microblogsite Weibo.

Voor de enen een bevreemdend beeld, voor anderen zelfs ronduit beangstigend. Maar de kans lijkt toch reëel dat dit de toekomst is. Al zullen we naar alle waarschijnlijkheid nog wel even moeten/mogen wachten op de AI-versies van Martine Tanghe of Dany Verstraeten.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Björn Moons

  Binnenkort geen acteurs meer nodig voor films en series?

 • raf peeters

  Ja en zo dingen gaan in ten laatste 2030 staan waar de mens vandaag nog staat en dat is er sneller dan je wel zou denken ,Duitsland is zich volop aan voorbereiden ,78% werkt vandaag ,als deze dingen volop worden ingezet nog amper 48% zal aan 't werk zijn,jobs jobs jobs ,vergeet het maar ,in Belgie maken ze de mensen maar wat wijs ,Duitsers zien de realiteit,wagens zullen gebouwd zonder nog tussenkomst van de mens die zich stilaan maar zeker zichzelf overbodig aan 't maken is.

 • Maurice Verheyen

  Ben benieuwd wanneer AI tot de conclusie komt dat de mens een schadelijk virus is op deze planeet

 • Jef Herentals

  Niets om naar uit te kijken ...

 • Michel de Coorebyter

  Als dit geen mop is, vrees ik dat binnen enkele tientallen jaren wij een ontwikkelingsgebied zullen worden als wij ons niet kunnen herpakken, onze achterstand lijkt alsmaar te groeien.