B&W T7 mag gezien (en gehoord) worden

B&W
Het was maar een kwestie van tijd voordat de Britse hifireus Bowers & Wilkins met een draagbare Bluetooth-speaker op de proppen zou komen: dit is per slot van rekening het bedrijf dat ooit, met de Zeppelin Air, een van de eerste audiofiele iPoddocks op de markt bracht, en zowat iedere noemenswaardige audiofabrikant heeft vandaag al zo'n toestel in het aanbod. Bovendien komt B&W, ook met zijn hoofdtelefoons, dichter en dichter bij de mobiele luisteraar. Maar zit het vakmanschap van de Britse fabrikant ook nog in de T7, dat kleine Bluetoothkastje dat hij net naar de winkelrekken heeft gebracht?

Semiconcurrenten als Bose en Philips hebben ze allang in hun aanbod, en ook goedkope audiomerken mikken meer en meer op de mobiele luisteraar met draadloze speakersets. Die ambulante gebruiker heeft vaak een hele smartphone volstaan met muziek, maar wil als hij niet 'on the road' is ook wel wat beter geluid horen dan hetgene dat de speaker van zijn telefoon komt, of de oortelefoontjes in zijn jaszak. Om aan die behoefte te voldoen begonnen audiofabrikanten enkele jaren geleden draagbare speakers op de markt te brengen, die snel de verbinding met de smartphone of de tablet maken via draadloze Bluetooth-technologie. En nu springt dus ook het Britse Bowers & Wilkins op die boot met de T7, een klein, handig, mooi gedesigned kastje, dat bovendien meer dan ordentelijk geluid door de kamer blaast. Het is uiteraard geen volwaardige stereo-installatie, maar voor een kastje dat vooral bedoeld is voor keukens, slaapkamers of tuinen laat het een uitstekend volume in de ruimte galmen, en zit er een uitstekende balans tussen hoge en lage tonen in. Ook de bas, toch geen sinecure voor zo'n klein toestelletje, laat uitstekend van zich horen. Dat Bowers & Wilkins een bedrijf is dat ook luidsprekers voor audiofielen maakt, met een winkelprijs van een paar duizend euro per stuk, merk je ook aan dit min of meer toegankelijke toestelletje: het is stielwerk van de bovenste plank. Maar daar betaal je natuurlijk ook geld voor: met zijn winkelprijs van 350 euro zit de T7 helemaal bovenaan het soort geld dat een consument bereid is om uit te geven voor dit soort apparaten.

B&W
B&W

De T7 is natuurlijk niet B&W's allereerste stap in de wereld van de draagbare audio: met zijn Zeppelin-modellen leverde het bedrijf een van de allereerste iPod- en AirPlay-speakers voor Applegebruikers af. De T7 spoort breder, want maakt uitsluitend de connectie via de breed toegankelijke Bluetooth-standaard (of de nogal archaïsche 'Aux'-kabel) die op zowat alle mobiele toestellen staat. Die connectie verliep tijdens onze test niet zo vlekkeloos: de 'master'-gebruiker kreeg zijn smartphone relatief snel gekoppeld met het ding, maar andere gebruikers slaagden er slechts moeizaam - en pas na een consultatie van de beknopte handleiding - in om in te haken op het toestel. Qua design is de T7 een toestel dat in zo goed als geen enkele ruimte zal misstaan, met zijn strak-rechthoekige ontwerp en het honingraatmotief (dat vooral een auditieve functie heeft: het beperkt de vibraties van de behuizing - altijd een vijand van goed geluid - tot een minimum) aan de buitenzijden van zijn bast. Alleen over de knoppen bovenaan waren we niet zo te spreken: die zitten ingebed in een rubberen bovenlaag en zijn in dezelfde kleur als dat omhulsel, waardoor ze soms in minder goed verlichte ruimten moeilijk zichtbaar zijn. Compleet ongeschikt voor een kaarsverlichte ruimte, wat toch het soort omgevingen is waar dit soort muziekkastjes wel eens terechtkomen.