Zoveel zuiniger is donkere modus van iOS 13 op iPhones met OLED-scherm

De zogenaamde 'dark mode' van iOS 13 is zuiniger voor OLED-schermen dan de 'lichte modus'.
Screenshot iOS 13. De zogenaamde 'dark mode' van iOS 13 is zuiniger voor OLED-schermen dan de 'lichte modus'.
Het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone, iOS 13, beschikt nu ook over de ‘dark mode’ of donkere modus. “Eindelijk”, volgens de fans. De achtergrond is in die modus niet langer licht en fel, maar donker. In het geval van iOS 13 zelfs écht zwart, en dus ideaal voor OLED-schermen. Uit een batterijtest van PhoneBuff blijkt dat de donkere modus tot dertig procent zuiniger kan zijn.

Vorig jaar lanceerde Apple de donkere modus al voor de MacBooks en nu doet ook het mobiele besturingssysteem iOS hetzelfde voor de iPhone. De dark mode zou zuiniger zijn, en dat wou PhoneBuff in de praktijk testen. Twee iPhones XS - met OLED-scherm - werden in stelling gebracht. Allebei met een volledige opgeladen batterij, maar de ene opereerde in de gekende lichte modus, de andere in de nieuwe donkere. De opgelegde taken bestonden uit het intikken van tekstberichten, het scrollen doorheen Twitter, het afspelen van video’s op YouTube en het opzoeken van locaties in Google Maps.

Wat bleek? Toen de batterij van de iPhone XS in lichte modus leeg was, had het toestel met de dark mode nog 30 procent over. Een groot verschil, dat PhoneBuff wel zelf nog nuanceert. Zo was de helderheid voor de test ingesteld op 200 nits. Bij 100 nits was het verschil in batterijverbruik minder uitgesproken. Ook is het belangrijk om te melden dat niet alle apps de donkere modus hebben geïntegreerd. Daardoor zal de dark mode voor de gemiddelde gebruiker niet zoveel zuiniger zijn als uit de oorspronkelijke test naar voren kwam.

We herhalen nog eens dat de winst in energieverbruik alleen betekenisvol is bij OLED-schermen, waar de pixels die zwart weergeven, uitgezet zijn. In de donkere modus is er uiteraard meer zwart en worden de pixels dus vaak uitgezet, wat de efficiëntie van de batterij ten goede komt. Bij LCD-schermen, zoals dat van de iPhone 11, blijven ook bij het tonen van de zwarte kleur de pixels aanstaan, wat energie kost.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.