Zo lang kun je jouw iPhone nog blijven gebruiken

Reuters
Wie een nieuwe iPhone koopt, heeft – in tegenstelling tot bij Android – meteen de garantie dat hij jarenlang van software-updates kan genieten. Maar hoelang kan je iPhone zelf mee in de praktijk? Het Algemeen Dagblad zocht het uit voor de zes meest recente modellen.

In september verschijnt iOS 14, de recentste versie van Apple’s besturingssysteem voor smartphones. Alle iPhones vanaf de 6S blijven compatibel met die nieuwe versie. 

Geen updates meer

Dat wil zeggen dat je ook met de iPhone die je kocht in 2015 nog even verder kan. Een iPhone is dan ook gemaakt om minimaal vijf jaar mee te kunnen. Bij een Android-toestel gaat het gemiddeld maar om twee à drie jaar. Toch moet je goed opletten als je lang doet met een ouder toestel. Bepaalde apps zullen geen updates meer toestaan voor oudere iOS-versies en je krijgt ook niet alle veiligheidsupdates meer binnen.

Vorig jaar gaf het AD nog tips rondom de 6S en de ‘oude’ SE, maar die zijn nu echt te oud geworden. Ze beginnen dus nu bij de 7.

iPhone 7 (Plus)

iPhone 7.
Tweakers iPhone 7.

De 7-reeks lijkt erg op de 6S, maar wat snelheid, camerakwaliteit en accuduur betreft is hij wel een stuk beter. De 7 is trouwens ook de eerste iPhone die waterresistent is én stereoluidsprekers heeft.

Houden? Kan absoluut. Bedenk wel dat je binnen een jaar of twee uit de updates vliegt en je dan het beste kunt uitkijken naar een nieuw toestel.

Kopen? Dit is een sterke budgetaankoop, zolang je dus beseft dat het is om ‘maar’ een jaartje of twee mee te gaan qua updates. 

iPhone 8 (Plus)

iPhone 8.
Tweakers iPhone 8.

De volgende evolutionaire stap was draadloos laden, dat werd geïntroduceerd met de 8-reeks. Ook ging de camera er wat op vooruit; en de A11-chip was een beest. Prima accuduur ook.

Houden? Wanneer je een iPhone uit de 8-reeks op zak hebt, zit je nog wel een tijdje gebeiteld.

Kopen? Niet echt. Begrijp ons niet verkeerd, aldus het AD: je zit net halverwege de ondersteuningscyclus van Apple én de prijzen vallen hier ook al mooi mee. Anderzijds: je krijgt gewoon veel meer met de nieuwere telefoons.

iPhone X

iPhone X.
Tweakers iPhone X.

In 2017 zette Apple een pronkstuk neer met zijn X-versie, een toestel dat onder meer over een 3D-scanner beschikt, gezichtsherkenning heeft en razendsnelle, goed werkende en krachtige hardware. Hij introduceerde vooraan ook de inkeping met de selfiecamera als vormelement. Last but not least: dit was de eerste iPhone met een oled-scherm.

Houden? Vast en zeker. Gezien het bouwjaar kan hij nog ongeveer even lang mee als de 8-reeks. Blijft ook een topper qua hardware en functies.

Kopen? Dat is dan weer niet zo’n goed idee. Dan kan je beter meteen uitwijken naar een XS/XS Max of XR.

iPhone XR/XS/XS Max - 749-1.019-1.122 euro

iPhone XS.
Tweakers iPhone XS.

Hierover valt weinig nieuws te vertellen. De X, XS Max en XR zijn de voorgangers van de huidige modellen en houden het dus ook nog lang vol wat software-updates betreft. Natuurlijk komen er vanaf september wellicht opvolgers op de markt, maar dat neemt niet weg dat je ze nog in een gunstig tijdsvak koopt of hebt gekocht.

Houden? Natuurlijk, deze toestellen gaan nog jaren mee.

Kopen? Ook, met de X/XS Max/XR zing je het nog minstens vier jaar uit. Zeker de XR is een goede keus wanneer je hem afweegt tegen pakweg een X of een 8: hij is slechts marginaal duurder, maar wel recenter en krachtiger.

iPhone 11/11 Pro

iPhone 11
Christian Born iPhone 11

De meest recente high-end modellen en de paradepaardjes van de Amerikaanse fabrikant. Het zijn de krachtigste iPhones op de markt en met de A13 Bionic-chip kun je nog jaren mee. Ook de camera verdient aandacht: die is uitzonderlijk goed.

Houden? Ja, natuurlijk. Je kan er nog jaren mee vooruit.

Kopen? Zeker. Wil je de meest recente high end iPhone? Dan is dit jouw toestel. 

iPhone SE (2020)

iPhone SE (2020)
Tweakers iPhone SE (2020)

Het allernieuwste iPhone-model is de vernieuwde iPhone SE. De budget-optie onder de moderne iPhones, want het apparaat kost slechts 489 euro. Niet slecht voor een Apple-apparaat. Ja, het scherm is iets minder en de camera's al helemaal, maar je krijgt wel de A13 Bionic-chip die het echt nog jaren volhoudt.

Houden? Absoluut, tenzij je voor een high-end model wil gaan.

Kopen? Zeker. Vooral als je op zoek bent naar een betaalbaar iOS-model. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook: 

Test Aankoop vraagt 60 euro voor iPhone-gebruikers (+)

1.000 euro betalen voor een smartphone? Dit zijn de beste onder de 500 euro
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Wouters

  Ik kan niet voor "Android" oordelen Jonas Peulemans. Ik heb een Samsung Galaxy S8+. Samsung heeft niet de beste reputatie op gebied van updates. Meer dan 3 jaar na lancering model lopen die updates toch nog geregeld binnen hoor.

 • laeremans viviane laeremans

  Ik gebruik ook al jaren IPhone en ben daar heel tevreden van. Pas de 11 pro Max gekocht en kwaliteit van de foto s zijn super goed. Vrienden hebben toch lang moeten zagen eer ik overgeschakeld ben naar Apple maar het is zoals de meeste iphone gebruiken zeggen, eens ne iPhone altijd een iPhone.

 • Christel Bastiaens

  Geef mij maar een gewone gsm . Ik heb mijn Nokia al 14 jaar .

 • Guy muis

  IK heb een 6plus ,helaas kan ik ni meer volgen in de update waar hij werkt nog goed en is nog in nieuwe staat.

 • Jonas Peulemans

  Marc wouters, maar je krijgt al na 2 jaar geen beveiligingsupdates en updates met nieuwe functies. Bovendien is het niet waar wat je zegt, apps zijn meestal compatibel tot iOS versies van 4-5-6 jaar geleden.