Waarom Apple achter Dr. Dre's Beats aan gaat

Dr. Dre met zijn bekende Beats-hoofdtelefoon.
REUTERS Dr. Dre met zijn bekende Beats-hoofdtelefoon.
Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat Apple een bod van 2,3 miljard euro heeft gedaan op Beats Electronics, het bedrijf van hiphopartiest Dr. Dre en gerenommeerd muziekproducer Jimmy Iovine. Beats brengt niet enkel hoofdtelefoons en luidsprekers op de markt, maar heeft ook een eigen streamingsdienst. Volgens ingewijden bij Apple zou de deal normaal gezien volgende week rond moeten zijn. Maar waarom wil Apple nu net Beats kopen?

Het nieuws zorgde voor behoorlijk wat wenkbrauwgefrons bij techneuten. Hoewel de hoofdtelefoons van Beats er hip uitzien, breken ze geen potten op het vlak van hun geluidskwaliteit. Ze kunnen maar moeilijk concurreren met merken als Sennheiser of Koss. Waarom zou een bedrijf als Apple, dat bekend staat om haar indrukwekkende combinatie van design én kwaliteit, Beats dan willen kopen?

Het antwoord bevindt zich wellicht in de streamingsdienst, die Beats begin dit jaar lanceerde. Op vier maanden tijd heeft de applicatie al zo'n 200.000 gebruikers kunnen aantrekken. Ten opzichte van grote concurrent Spotify met 10 miljoen luisteraars is dat misschien nog niets, maar het is wel al een aardig cliënteel. En dat cliënteel zou wel eens snel kunnen groeien, moest Apple op het toneel verschijnen.

'Project Daisy'
Een jaar geleden ontmoetten Apple-CEO Tim Cook en Beats-CEO Jimmy Iovine elkaar al om te praten over de verwachte streamingsdienst van Beats, die toen de voorlopige naam 'Project Daisy' nog droeg. Sinds januari is die dienst er en krijgt ze niet de minste feedback.

Gebruikers verwachten immers van een streamingsdienst dat die weet wat mensen willen horen. Volgens Mashable heeft Beats daar toffe features voor. Zo kan je bijvoorbeeld drie genres aanduiden waar je van houdt, en biedt Beats je vervolgens afspeellijsten en albums aan. Ook lijkt Mashable grote fan van 'The Sentence'. Je geeft daarbij in waar je bent, wat je zou willen doen, met wie je dat zou willen doen en met wat voor muziek. Die 'zin' zou geregeld interessante ontdekkingen opleveren, aldus Mashable.

Boot gemist
Hoewel Apple aan de wieg stond van de digitalisering van muziek, lijkt het de boot van muziekstreaming wat gemist te hebben. Er is wel iTunes Radio, maar die dienst blijkt een pak minder gebruiksvriendelijk dan Beats of Spotify. Bovendien is die enkel beschikbaar voor iOS7-gebruikers in de Verenigde Staten van Amerika en Australië. Met de aankoop van Beats zou Apple zijn strategieën grondig kunnen herzien.

Voor Beats is het dan weer interessant dat het gebruik kan maken van de muziekrechten, die Apple de laatste tien jaren heeft kunnen verwerven. Want - oh the irony - zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om het volledige repertoire van Beats-medestichter Dr. Dre te beluisteren via Beats.

GETTY
ANP

'Special advisor'
Medeoprichter Jimmy Iovine zou bij een overname 'special advisor' worden bij Apple, zo bericht The New York Post. Iovine is een van de meest invloedrijke producers uit de muziekindustrie. Hij werkte al samen met artiesten als Lady Gaga, U2, Eminem en Bruce Springsteen. Wellicht hoopt Apple dat Iovine de weg vrij kan maken naar meer exclusieve deals met artiesten, zoals het album van Beyoncé dat onlangs enkel digitaal gelanceerd werd via iTunes.

Volgens actuawebsite Buzzfeed zou Iovine de raad van bestuur van platenlabel Universal Music zelfs verlaten en zou hij "de hele muziektak van Apple nieuw leven in gaan blazen". Dat zou een zeer welgekomen zaak zijn voor Apple, die dringend wat vernieuwing kan gebruiken in dat departement. Want de downloadmotor van iTunes begint te sputteren en bovendien zijn er steeds meer klachten over het muziekprogramma.

Maatjes met Jobs
Iovine is voor Apple trouwens een oude bekende. Zo zou hij volgens Buzzfeed goed bevriend geweest zijn met wijlen Apple-CEO Steve Jobs. Die verbleef bij bezoeken aan Los Angeles wel eens bij Iovine. Laatst genoemde zou het bedrijf ook al geholpen hebben om de baan vrij te maken voor een U2-iPod, die tien jaar geleden op de markt kwam.

De deal tussen Beats en Apple zou echter nog niet rond zijn. Het is hoe dan ook wachten tot volgende week, mocht er een officiële mededeling komen. In de tussentijd weigeren zowel Apple als Beats alle commentaar. Als de deal er komt, is het de grootste aankoop in de geschiedenis van Apple.

Muziekproducer Jimmy Iovine.
GETTY Muziekproducer Jimmy Iovine.