Vraag naar iPhone X valt tegen door hoge prijskaartje, Apple-aandeel onder druk

REUTERS
De vraag naar Apples topmodel iPhone, de iPhone X, valt tegen. Dat stelt analist Zhang Bin van de Chinese bank Sinolink Securities. Zhang denkt dat het prijskaartje van meer dan duizend dollar ervoor zorgt dat er tot wel tien miljoen minder van die telefoons verkocht worden in het eerste kwartaal, wat neer zou komen op 35 miljoen stuks.

De Aziatische zakenkrant Economic Daily News stelde zaterdag dat Apple verwacht dat het 30 miljoen toestellen van de iPhone X zal verkopen in het eerste kwartaal, terwijl eerder werd uitgegaan van 50 miljoen stuks. De krant meldde bovendien dat Apple-leverancier Foxconn in enkele fabrieken geen nieuw personeel meer aanneemt. Ook zou Taiwan Semiconductor van Apple te horen hebben gekregen dat het minder chips hoeft te produceren voor het toestel de komende tijd.

Apple heeft overigens in het verleden al meerdere keren gewaarschuwd niet te veel uit berichten uit de productieketen af te leiden. Het bedrijf zegt dat die keten te ingewikkeld is om directe conclusies te trekken. Apple komt eind januari met cijfers over het eerste kwartaal.

Maar het aandeel van technologiegigant Apple staat vandaag wel ruim 2,5 procent in het rood, want ook analisten hebben hun verwachtingen over de verkoop van de dure iPhone X naar beneden bijgesteld.
37 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Harry hermans

  Voor mij nooit geen Apple meer veel te duur.goe zot die er zoveel geld aan geven laat verkoop zakken en hij word goedkoper

 • Ben Strubbe

  Apple is al lang geen Apple meer. Het is een grote marketingmachine met een grote schare fans (in een lang wit kleed) die Apple aanbidden. Ondertussen zijn er tal van anderen die technisch meer vernieuwend zijn. Het schaap is de preut af.

 • Luc Lievens

  Het is maar wat de Jhonny's er willen aan geven. De verstandige onder ons weten wel beter en laten dat spul in de winkel liggen.

 • Marc Wouters

  Ik heb een Samsung Galaxy S8. Telkens ik een foto neem of een filmpje maak weet ik waarom. Maar puur op basis van gebruiksgemak en snelheid is een Oneplus beter. Ik denk dan ook dat binnen een paar jaar ik eerder zo één ga kopen, of nog een andere die zo standaard Android als mogelijk is. Ik gebruik mijn telefoon puur functioneel. Voor mij alvast is het status aspect niet langer van toepassing.

 • Francinne Declerque

  Zeg nu zelf 1300 euro voor een smartphone is toch wel over de top, je weet dat de kwaliteit niks beter is dan eentje van 300 euro. Wat een monstermarges hanteren ze hier niet ? Meer dan 70 procent ? Zelfs al had ik het geld zou ik het niet kunnen uitgeven.