Vier gratis online-alternatieven voor Microsoft Office

AFP
Met de recent gelanceerde cloud-versie van Apples iWork-bureelsoftwaresuite is er geen enkele reden meer waarom u voor eenvoudige kantoortaken, zoals het opstellen van een tekst of een rekenblad, nog een softwarepakket als Microsoft Office in huis moet halen. Met deze vier 'cloud office'-diensten bewerkt u gewoon documenten in uw webbrowser. En ze zijn (voorlopig althans) nog gratis ook.

1. Office Live
Microsoft zelf bracht delen van zijn kantoorsuite onder in Live, de verzameling internetdiensten die het enkele jaren geleden rond zijn 'vaste' Windows en Office begon te bouwen. Het aantal functies is natuurlijk gelimiteerd (anders verkochten ze geen Office-pakketten meer), maar voor het bewerken van eenvoudige Word-, Excel-, OneNote- en andere documenten hebt u er voldoende aan. De bestanden die u ermee aanmaakt kunnen on- of offline worden opgeslagen.

http://office.live.com

2. Apple iWork
Met zijn iCloud-dienst leverde Apple al eventjes de mogelijkheid om bestanden die met iWork werden aangemaakt, de eigen 'Office' voor Mac-gebruikers, te delen op verscheidene computers. Sinds enkele weken geleden kunt u de bestanden ook rechtstreeks in uw internetbrowser bewerken. Het betekent bovendien dat de bureelsuite van Apple nu ook op Windowspc's kan worden gebruikt. Voorlopig is de dienst, die in een testversie zit, nog gratis, maar het is niet uitgesloten dat Apple er in de toekomst geld voor zal vragen.

www.icloud.com

3. Google Docs
De oudste dienst uit het rijtje is ondertussen al zeven jaar online, en groeide ondertussen uit tot een gretig gebruikt alternatief voor Microsoft Office. Wat opvalt aan Google Docs is de veelzijdigheid: waar Office Live alleen maar Microsoft-bestandsformaten aankan en ook iWork beperkt is in de ondersteunde bestandstypes, slaat u met Google Docs uw documenten in 30 verschillende formaten op.

http://docs.google.com

4. Zoho Office
Naast de cloud-bureeldiensten van de drie grote jongens zijn er ook nog een paar kleinere initiatieven. Zoals Zoho Office, dat ondertussen toch al acht miljoen gebruikers wist te bekoren met zijn uitgebreide dienstenpakket. Wat het aantal beschikbare toepassingen betreft, van tekstverwerken tot boekhouden, spant Zoho Office de kroon, en ook het aantal functies per 'programma' is groter. Dat heeft echter wel een prijs: Zoho Office laadt een pak trager in dan zijn drie concurrenten.

www.zoho.com