Veel geïnvesteerd in iTunes? Het blijkt straks misschien weggegooid geld

AP
Is het einde van iTunes in zicht? Het zou goed kunnen, blijkt uit een brief die Apple naar de muziekindustrie stuurde. Daarin maakte de computergigant bekend dat het bepaalde diensten onmiddellijk gaat afbouwen. Sommigen vrezen dat het bedrijf op termijn volledig wil stoppen met de verkoop van downloads.

In de bewuste brief kondigt Apple aan dat ze dit jaar de verkoop van 'iTunes LP's' willen afbouwen. Daarmee doelen ze op de multimedia-albums waarbij de koper niet alleen muziek krijgt, maar ook bepaalde extra's zoals interactieve illustraties of video. Vanaf volgende maand zullen muziekbedrijven zulke albums niet meer kunnen indienen, en de verkoop van de bestaande zal tegen 2019 helemaal verdwijnen. "Klanten die in het verleden zo'n album kochten, zullen de extra content wel nog steeds kunnen downloaden met iTunes Match", klinkt het.

Het gaat hier dus enkel om een specifiek product, maar volgens velen is het een voorbode van een veel grotere hervorming van iTunes. "Deze aankondiging is klein en groot nieuws", aldus muziekblogger en analist Mark Mulligan. "Klein omdat de LP's nooit heel populair waren, maar groot omdat het ons vertelt waar de markt naartoe gaat."

Abonnement

Waarom immers nog geld betalen voor een paar downloads als zowat de hele muziekindustrie voor nog geen 10 euro per maand beschikbaar is bij Spotify en co? Verschillende bronnen meldden al dat Apple de verkoop van downloads op termijn helemaal wil stopzetten en vervangen door een abonnementsysteem. Je zou dan ook daar maandelijks een bedrag betalen, in plaats van specifieke nummers te kopen. 

Op termijn waarschijnlijk een stuk goedkoper, maar slecht nieuws voor iTunesgebruikers die jarenlang geld gepompt hebben in hun muziekcollectie. Dat zou dan allemaal weggegooid geld zijn. Apple ontkent het gerucht vooralsnog, maar de muziekindustrie weet wel beter: "Streaming is de toekomst."
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Wettelijk gezien is het nog altijd enkel verboden om bestanden te verspreiden, of te delen. Niet om te downloaden. Want zelfs als je gewoon een nummer afspeelt op een website, via youtube, een internetradio, een podcast etc. wordt het gedownload op je apparaat. En als je een handige harry bent kan je het opnemen of opslaan. Net zoals je vroeger een radio opname op een cassette kon opslaan.

 • Chris Bollen

  Ja Maurice Linders , domheid heeft precies geen grenzen als jij hier publiekelijk toegeeft dat je illegaal muziek download , dit is stelen. Het zelfde voor Piet en Mark. Sabam zou het eens moeten weten !

 • Franz Vervloet

  @maurice linders. Ik weet niet wat je beroep is maar stel jij bent eigenaar van een kledingwinkel en ik zeg: waarom betalen voor kledij als ik ze in jouw winkel kan komen pikken? Want dat is wat je zegt.

 • Febe Chapin

  Ik had nog een klant die elke week voor 50, soms 100 euro aan muziekalbums kocht op iTunes. Ik heb die grote pak iTunes kaartjes nog staan, in totaal over de 1000-1500euro. Ik vond 9.99 aan spotify al te veel, maar nog een eerlijk prijs voor eerlijk muziek te luisteren en de artiesten nog iets te gunnen. Anders was youtube meer dan genoeg.

 • Mark Janssens

  inderdaad piet fluwijn, mijn ganse collectie van muziek is ook volledig gratis "gevonden" :) het zijn de dommeriken die er voor betalen