Te koop voor 10.000 euro: het originele Apple-regenbooglogo

bonhams
Het iconische Apple-regenbooglogo is te koop, fysiek dan. Twee borden die oorspronkelijk in het Apple-hoofdkwartier hingen gaan in juni onder de hamer bij veilinghuis Bonhams, meldt The Verge. De geschatte prijs? Ergens tussen de 7.300 en 11.000 euro.

Eén van de borden is gemaakt van schuimrubber en meet 116x124 cm. De kleinere versie heeft een voorkant van glasvezel en een metalen rug en is 84x91 cm groot. Dat de borden een beetje versleten zijn, zou volgens kenners alleen de prijs nog verder kunnen opdrijven. De logo's werden weggehaald uit het Apple-hoofdkwartier in Cupertino in 1997 en aan een werknemer met lange staat van dienst gegeven.

Het regenbooglogo van Apple is niet het eerste logo van het technologiebedrijf. In het eerste jaar van haar bestaan had de firma een relatief ouderwets logo met Sir Isaac Newton erop, maar al snel vroeg Steve Jobs aan ontwerper Rob Janoff om iets compleet anders te creëren. Dat werd de iconische regenboogappel met een hap eruit. Het logo deed dienst tot 1998.

kos


Lang werd gedacht dat de beet uit de Apple een verwijzing was naar de dood van de vooraanstaande wiskundige Alan Turing, die stierf door in een appel met cyanide te bijten. Maar die interpretatie wordt door Janoff afgedaan als een broodjeaapverhaal. De beet was gewoon een manier om ervoor te zorgen dat de appel niet verward werd met een kers of tomaat. Dat later ook de link met de computerterm 'byte' (versus 'bite') gelegd werd, kwam goed uit.

De regenboogkleur verwijst naar het feit dat Jobs wilde dat iedereen "anders ging denken". Dat de kleuren niet in de juiste volgorde lagen, had te maken met het eigenzinnige kantje kan Jobs. En met zijn gevoel voor esthetiek: het blaadje bovenaan was ook groen, dus dat was mooier.

Het logo veranderde in 1998 in een monochrome versie toen Apple in een moeilijke periode zat. Een regenbooglogo handhaven op alle producten bleek te duur. Een zin waar ze bij Apple nu eens hartelijk om zullen lachen.