Student klaagt Apple aan voor 1 miljard na valse beschuldigingen van diefstal

De student werd onder meer aangeklaagd voor diefstal in een Apple Store in Boston.
EPA De student werd onder meer aangeklaagd voor diefstal in een Apple Store in Boston.
De 18-jarige New Yorkse student, Ousmane Bah, klaagt Apple aan voor 1 miljard dollar (890 miljoen euro). De techgigant beschuldigde Bah valselijk van enkele diefstallen in Apple Stores. Volgens Bah faalde het gezichtsherkenningssysteem dat het bedrijf in zijn winkels gebruikt.

Ousmane Bah werd in november bij hem thuis in New York gearresteerd voor diefstal. Het gezichtsherkenningssysteem van Apple wees Bah aan als dader van een aantal diefstallen die de student nooit had gepleegd. In het aanhoudingsbevel kwam onder meer een foto voor van een man die niet eens op Bah leek. Bovendien was Bah op het moment van een van de vermeende diefstallen in Boston aanwezig op zijn afstudeerbal in Manhattan.

Bah beweert dat hij ooit zijn rijbewijs - zonder foto - kwijtspeelde en dat de echte dief mogelijk dat document heeft gebruikt om zich te identificeren in de Apple Stores. Zo zou Apples software voor gezichtsherkenning de naam van Bah verkeerdelijk kunnen hebben gelinkt aan het gezicht van de ware dief.

Bah zegt dat hij door de hele situatie gedwongen moest reageren op “verscheidene valse beschuldigingen, wat heeft geleid tot ernstige stress en leed”.

Apple weigert alle commentaar op de zaak, waarbij ook de beveiligingsfirma Security Industry Specialists Inc. betrokken is.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Gezichtsherkenning kan falen. Je vingerafdrukken kunnen gestolen worden. Een gekraakt paswoord kan je veranderen. Je vingerafdruk niet. Toch eens bij stil staan.

 • hugo craenen

  Amai, 1 miljard dollar voor stress en leed, die mens moet dan nogal afgezien hebben..

 • Roger De Volder

  uw ID wordt gestolen of verloren en daar worden overvallen mee gepleegd, Apple geeft de verkregen ID aan de politie, en die arresteert de jonge, fout wordt ingezien, case closed ... gebeurt dagelijks ook in Belgie ... maar ja in de US kan je veel schade vergoeding krijgen, daar is zelfs een term voor Sue Happy ...

 • Annie rams De meester

  Wel een beetje veel maar je kan proberen? Maar zou er niet op hopen

 • Nick Huyretles

  1miljard jawadde!!