Ook Apple laat personeel tijdelijk niet meer luisteren naar opnames Siri

Illustratiefoto: Apple iPhone Xr.
AFP Illustratiefoto: Apple iPhone Xr.
Na Google zal ook Apple tijdelijk geen personeel meer laten luisteren naar wat mensen vragen aan zijn spraakassistent. Het bedrijf kondigt aan dat gebruikers in een volgende versie van Siri zullen kunnen kiezen of ze willen meewerken.

Om hun spraakassistenten te verbeteren, schakelen Apple, Google en Amazon medewerkers in die naar fragmenten van de gesproken bevelen luisteren om na te gaan of de computer ze juist heeft begrepen.

De medewerkers krijgen geen persoonsgegevens bij wat ze horen, maar sommige opnames geven toch privégegevens weg. Klokkenluiders getuigden dat ze vrijpartijen, drugdeals en medische informatie hoorden.

Google Assistent

Gisteren liet Google al weten in Europa tijdelijk niet meer te luisteren naar wat zijn Assistent opneemt. De Gegevensbeschermingsautoriteit van Hamburg heeft een onderzoek geopend naar de praktijken, omdat ze vermoedt dat ze niet verenigbaar zijn met de Europese privacywetgeving. Google beloofde net als Apple om duidelijker te maken voor gebruikers wat er met de opnames gebeurt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.