Officieel: Apple koopt Beats voor 3 miljard dollar

EPA
Apple betaalt 3 miljard dollar (2,2 miljard euro) om de koptelefoonfabrikant Beats Electronics, het bedrijf van rapper Dr. Dre, over te nemen. Dat maakte Apple na het slot van de beurshandel in New York bekend. Het is de grootste overname ooit voor het technologiebedrijf, meldt The New York Times.

Eerder deze maand werd al gemeld dat de onderhandelingen over de overname vergevorderd waren. Dr. Dre was in 2008 één van de oprichters van Beats. Het bedrijf startte met het maken van koptelefoons, maar heeft inmiddels ook een muziekstreamingservice.

Waarom Beats?
Hoewel de hoofdtelefoons van Beats er hip uitzien, breken ze geen potten op het vlak van hun geluidskwaliteit. Ze kunnen maar moeilijk concurreren met merken als Sennheiser of Koss. Waarom zou een bedrijf als Apple, dat bekend staat om haar indrukwekkende combinatie van design én kwaliteit, Beats dan kopen voor zo'n indrukwekkend bedrag?

De oprichters van Beats by Dre: Jimmy Iovine en Dr. Dre.
AP De oprichters van Beats by Dre: Jimmy Iovine en Dr. Dre.

Het antwoord zit zich wellicht in de streamingsdienst, die Beats begin dit jaar lanceerde. Op vier maanden tijd kon de applicatie al zo'n 200.000 gebruikers aantrekken. Ten opzichte van grote concurrent Spotify met 10 miljoen luisteraars is dat misschien nog niets, maar het is wel al een aardig cliënteel. En daar is Apple zeker in geïnteresseerd. Want hoewel het bedrijf met iTunes aan de wieg van (legale) digitale muziek stond, heeft het de streamingboot volledig gemist. Daar kan het nu verandering in brengen.

"Muziek is zo'n belangrijk deel van ieders leven en heeft een speciale plaats in onze harten bij Apple", zegt Apple-topman Tim Cook in een persbericht. "Daarom zijn we blijven investeren in muziek en brengen we deze buitengewone teams samen om de meest innovatieve muziekproducten en -diensten ter wereld te blijven creëren."

"Beats hoort bij Apple"
Jimmy Iovine zegt op zijn beurt dat hij "het in zijn hart altijd geweten heeft dat Beats bij Apple hoort". Bij de oprichting van hun bedrijf inspireerden Iovine en Dr. Dre zich naar eigen zeggen op de manier waarop Apple cultuur en technologie samenbrengt. Apple noemt het duo "geluidspioniers, artiesten en ondernemers". Iovine werkte meer dan veertig jaar met artiesten zoals U2 en Fleetwood Mac.

Analisten zien in de deal een verschuiving in het beleid van Apple onder Tim Cook, opvolger van de in 2011 overleden Steve Jobs. Concurrenten Google en Facebook spendeerden miljarden aan overnames, maar Apple hield zich tot nu toe ver af van grote deals. De grootste overname tot nu was die van NeXt in 1997, voor 400 miljoen dollar. Door die transactie keerde Steve Jobs terug bij Apple, nadat hij er in 1985 was vertrokken.

Kassa
Dr. Dre is nu al één van de rijkste hiphopartiesten ter wereld. Nog voor de deal werd zijn vermogen door zakenblad Forbes geschat op omgerekend bijna 400 miljoen euro. Dr. Dre zal nu samen met Jimmy Iovine bij Apple gaan werken.

AFP