iPhone-designer Jony Ive verlaat Apple na bijna dertig jaar

Jony Ive (L) en Apple CEO Tim Cook bekijken de iPhone XR.
AFP Jony Ive (L) en Apple CEO Tim Cook bekijken de iPhone XR.
Jonathan ‘Jony’ Ive, de man die iMac en iPhone mee vorm heeft gegeven, gaat Apple dit jaar verlaten. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. De Brit gaat, na bijna drie decennia bij de Amerikaanse techgigant te hebben gewerkt, een eigen ontwerpbureau oprichten.

"Jony is een buitengewoon figuur is de designwereld en zijn rol in de wedergeboorte van Apple kan niet hard genoeg benadrukt worden, van de revolutionaire iMac uit 1998 tot de iPhone en de ongekende ambitie van Apple Park, waar hij recent zo veel zorg en energie heeft ingestoken", verklaart Tim Cook, CEO van Apple. Apple Park is het nieuwe megacomplex waar Apple in gevestigd zit. 

Ive werkte nauw samen met Steve Jobs en verwierf grote faam met de iconische designs van het bedrijf. Hij stond aan het roer van het team dat producten als de iMac, de iPod, de iPhone en de iPad vormgaf. “Ik ben het meest trots op het creëren van een ongeëvenaard team van designers bij Apple. Vandaag de dag zijn we sterker en creatiever dan ooit te voren in Apple’s geschiedenis”, aldus Ive zelf.

Rechtstreekse samenwerking

Volgens zakenkrant Financial Times krijgt zijn eigen bedrijf de naam LoveFrom en wordt Apple zijn eerste klant. “Apple zal blijven profiteren van Jony’s talenten door rechtstreeks met hem samen te werken aan exclusieve projecten en door het voortdurende werk van het briljante en gepassioneerde ontwerpteam dat hij heeft neergezet", zegt Cook.

Bij Apple worden de taken van Ive overgenomen door de ontwerpers Evans Hankey en Alan Dye, die al werken voor het techbedrijf. Zij leggen verantwoording af aan topmanager Jeff Williams, die zich meer met het designteam zal bezighouden. “Ik heb het volste vertrouwen in mijn designcollega’s bij Apple, die mijn beste vrienden blijven, en ik kijk ernaar uit om nog vele jaren met hen samen te werken,” besluit Ive.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Max Jacobs

  Er is heel veel design in elektronica. Anders zou apple nooit zo groot zijn.

 • mark germanus

  Kerel is niet stom, is onafhankelijk nu en Apple word zijn klant,kunnen hem waarschijnlijk niet missen, dus zal hij nu meer verdienen en is eigen baas! Groot gelijk !

 • Marc Haaren

  Sorry hoor, maar veel design is daar niet aan hoor. Wordt veel overschat, designers en kunstenaars.

 • Roel Mick

  Op tijd vertrekken. IPhone is oud en saai. Aziaten zijn al beter en goedkoper. Bravo aan China en Korea.

 • Bert Verberckt

  Het werd tijd, Apple ging achteruit. Tijd voor vers bloed.