Gebruiken we binnenkort ook Touch ID van iPhone om auto te starten?

De Touch ID-functie op de iPhone 5S.
REUTERS De Touch ID-functie op de iPhone 5S.
Gaan we binnenkort onze auto ontgrendelen en opstarten zoals we bij onze iPhone doen? Uit een net gepubliceerd patent blijkt alvast dat techgigant Apple het beveiligingssysteem ook voor auto’s wil gebruiken. De toepassing van Touch ID en Face ID zou veel veiliger en effectiever zijn dan een conventionele autosleutel en slimme keyless-startsystemen.

De touch-technologie wordt al langer gebruikt om smartphones en laptops te ontgrendelen (bij Apple sinds de iPhone 5S die in 2013 op de markt verscheen), maar bij auto’s is het systeem nog niet ingeburgerd. Het techbedrijf beschrijft in het patent, dat nog maar net openbaar gemaakt werd, hoe huidige sleutelsystemen onveilig zijn omdat niet gecheckt kan worden of de echte eigenaar er gebruik van maakt. Door een biometrische check hoopt Apple dat nu op te lossen.

Sensoren in de auto kunnen het iPhone-apparaat van de gebruiker detecteren wanneer hij of zij het voertuig nadert. De iPhone vraagt de bestuurder vervolgens om met een vinger of een gezicht de auto te ontgrendelen. Dit zou volgens techwebsite Digital Trends de meest kostenefficiënte manier zijn om de functie toe te passen.

Playlist op basis van vingerafdruk

Apple kan de technologie ook verkopen aan een autobouwer die het vingerafdruksensor of een gezichtsherkenningssysteem rechtstreeks kan installeren. Om het voertuig te kunnen ontgrendelen moet de bestuurder dan een vinger op de sensor op de deurhendel plaatsen. Als de vingerafdruk wordt herkend, kunnen de portieren geopend worden. Om de motor te starten is ook de startknop voorzien van een vingerafdrukscanner.

Daarnaast zouden er ook andere opties mogelijk zijn; zo kan een playlist worden afgespeeld op basis van de vinger die is gescand, de zetelpositie aangepast worden of de temperatuur in de auto bepaald worden.

Hyundai

Apple zou echter niet de eerste zijn die de technologie toepast. De Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai lanceerde vorig jaar ’s werelds eerste vingerafdrukscanner om een auto te openen en te starten. De techniek maakt dit jaar zijn debuut in de nieuwe Hyundai Santa Fe, die in het eerste kwartaal op de markt komt. Bosch lanceerde eind vorig jaar met Perfectly Keyless, een applicatie die ervoor zorgt dat je je wagen ontgrendelt en start met je smartphone. Volgens Bosch is de app zo veilig als een vingerafdruk. Het Duitse technologieconcern ziet daarom een groot marktpotentieel voor het systeem.

Wanneer Apple de technologie zal testen, is nog niet duidelijk. Het techbedrijf heeft nog geen duiding gegeven bij het patent. In januari haalde Apple nog 200 medewerkers van zijn ontwikkelteam voor zelfrijdende auto’s.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Delafontaine

    Zijn we al zo lui geworden dat we zelfs geen sleutel meer kunnen gebruiken ? Op den duur kan je heel de dag doorkomen al liggend. De technologie doet alles voor je.

  • Bruno Draulans

    Klinkt mooi maar wie wil dat allemaal nog betalen? Wat betreft keyless starten, is er een simpele oplossing.Plaats een on/off schakelaar op de sleutel, zodat je die s'avonds kan afzetten om diefstallen te vermijden en dat je niet moet prutsen met metalen dozen om een kooi van Faraday te crieeren. Ik moet het alvast niet allemaal hebben. Al die snufjes verklaren het succes van Dacia, omdat zij die niet hebben en veel mensen dat niet willen allemaal.

  • Johan Billiet

    Een gewoon contactsleuteltje is te gemakkelijk zeker..één draai /of druk op de startknop en je bent weg. Met die Apple app te veel gedoe...en dan moeten partner en kinderen elk nog eenzelfde identificatieprocedure op auto en hun GSM installeren en wat als je je GSM verliest, gestolen wordt, batterij plat is...te voet gaan? Gewoon contactsleuteltje doorgeven is toch makkelijker. Appel en consorten hebben met en in m'n wagen niks te zoeken...