FBI noemt Apple “eikels” omdat iPhones zo moeilijk te kraken zijn

AP
De FBI is zo gefrustreerd over Apple’s strenge beveiliging van de iPhone dat een medewerker hen deze week tijdens een conferentie “eikels” noemde. De Apple-producten zijn volgens hem het werk van een “duivels genie”.

Apple maakt het steeds moeilijker om iPhones te hacken. Het bedrijf wil daarmee zijn klanten beschermen, maar volgens de FBI hinderen ze op die manier ook hun werk, omdat de toestellen bewijsmateriaal tegen verdachte criminelen kunnen bevatten.

Hindering van politiewerk

“Wanneer is het gewoon een poging om de dingen te verbeteren en wanneer is het een hindering van politiewerk?” zei Stephen Flatley, forensisch expert van de FBI, woensdag tijdens de Internationale Conferentie over Cyberveiligheid in New York. “Apple is behoorlijk bedreven in het werk van een duivels genie.”

Hij noemde de techreus "eikels" omdat ze de beveiliging van iPhones nog verder hebben opgevoerd. Specialisten van de FBI maken immers gebruik van software die elke mogelijke combinatie voor wachtwoorden uitprobeert en zo in een mum van tijd duizenden pogingen doet om de telefoons te kraken. Maar Apple heeft nu het aantal mogelijke pogingen per minuut beperkt, waardoor het voor de politiediensten nog moeilijker wordt om toegang te krijgen tot de telefoons.

FBI-directeur Christopher Wray tijdens een toespraak op de Internationale Conferentie voor Cyberveiligheid in New York.
Getty Images FBI-directeur Christopher Wray tijdens een toespraak op de Internationale Conferentie voor Cyberveiligheid in New York.

Zaak van openbare veiligheid

Flatley’s betoog kwam een dag na de toespraak van FBI-directeur Christopher Wray. Hij noemde telefoonencryptie “een dringende zaak van openbare veiligheid”. “In het belastingjaar 2017 waren we niet in staat om toegang te krijgen tot de inhoud van 7.775 toestellen – waarbij we gebruik maakten van de gepaste en beschikbare technische middelen – zelfs al hadden we de wettelijke autoriteit om dat te doen,” zei Wray tijdens zijn speech op de conferentie. “Elk van die bijna 7.800 toestellen houdt verband met een bepaald onderwerp, een bepaalde verdachte, een bepaald slachtoffer, een bepaalde bedreiging.”

Terwijl Apple de FBI voor sommige zaken wel al bijstand verleende, houdt het bedrijf vol dat encryptie essentieel is om de consument te beschermen. “Al vele jaren gebruiken we encryptie om de persoonlijke gegevens van onze klanten te beschermen omdat we geloven dat het de enige manier is om hun informatie veilig te houden,” schrijft Apple op zijn website. “We hebben die data zelfs buiten ons eigen bereik geplaatst, omdat we geloven dat we geen zaken hebben met de inhoud van jouw iPhone.”

Tim Cook, CEO van Apple
EPA Tim Cook, CEO van Apple

Bescherming tegen criminelen

Apple-CEO Tim Cook heeft al meermaals aangehaald dat het opzettelijk inbouwen van kwetsbaarheden in het beveiligingssysteem van telefoons niet alleen ten goede komt van de autoriteiten, maar ook van criminele hackers.

FBI-directeur Christopher Wray zegt dat de FBI “sterke informatiebeveiligingsmaatregelen steunt, waaronder ook een sterke encryptie,” maar hij roept technologiebedrijven op om behulpzamer te zijn wanneer wetshandhavingsinstanties toegang willen tot versleutelde informatie. “Ze moeten reageren op wettelijk uitgevaardigde gerechtelijke bevelen op een manier die consistent is met zowel de regel van de wet als een strenge cyberveiligheid. We hebben beide nodig en kunnen beide hebben,” zei hij.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Janssens

  Voor diegenen die het hier toch allemaal zo goed weten. Apple looft een aanzienlijk bedrag uit aan diegene die hun beveiligingen kraakt. Waar wachten jullie eigenlijk op?

 • KRISTOF ZUTTERMAN

  Je moet maar eens kijken hoeveel filmpjes er bestaan van Icloud bypass enzo op youtube of andere kanalen! Typ gewoon Icloud bypass 2018 of ouder in of geef je IMEI door aan degene die het kan unlocken. Zijn die van de FBI nu zo 'dom',of is het sluikreclame voor de 'slimme' onder ons?!Net zoals die prestaties dat ze verminderen bij mindere batterijen en achterhouden?!

 • Melanie Degucht

  Er zijn hier precies mensen die veel te verbergen hebben, op mijn toestel staat niets dat niet mag bekeken worden.

 • Steve Van der Vekens

  Haha, dan moeten die altijd een uur wachten, zo kan je niet werken.

 • Gilles Standaert

  Blijf maar Iphones kopen, Samsung zal jullie dankbaar zijn.