De geldkoe van Dr. Dre: Wie er de echte knikkers wint bij de overname van Beats

Dr. Dre met Beats-hoofdtelefoon.
EPA Dr. Dre met Beats-hoofdtelefoon.
Niet Dr. Dre, maar de investeringsmaatschappij The Carlyle Group lijkt de grote winnaar te worden wanneer Apple Beats Electronics overneemt. The Carlyle Group zou immers een miljard dollar winst maken op een eerdere investering in Beats. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

Zo'n zeven maanden geleden kocht The Carlyle Group vijftig procent van de aandelen van Beats Electronics voor 500 miljoen dollar. Nu Apple het bedrijf volgens geruchten voor meer dan 3 miljard euro zal overnemen, zou dat een winst van een miljard dollar betekenen voor de investeringsmaatschappij.

'Minority investments'
Vorig jaar sloeg het bedrijf al een gelijkaardige - weliswaar kleinere - slag. Het investeerde toen 350 miljoen dollar in de overname van RailAmerica door Genesee Wyoming. Het verkocht die aandelen dan opnieuw voor 580 miljoen dollar.

Dergelijke 'minority investmets', waarbij The Carlyle Group grote bedragen investeert in onderdelen van een bedrijf, lijken het bedrijf hopen poen op te leveren. Volgende investering in dat rijtje is er eentje in Vogue International, een producent van organische shampoo die eerder bekend werd onder de naam Organix.

De Beats-hoofdtelefoon.
ANP De Beats-hoofdtelefoon.
David Rubenstein, medeoprichter en huidig directeur van The Carlyle Group.
REUTERS David Rubenstein, medeoprichter en huidig directeur van The Carlyle Group.

Bevestiging
Ondertussen is het wachten op officiële bevestiging van de overname van Beats Electronics door Apple. Al plaatste acteur/muzikant Tyrese Gibson vrijdag wel een filmpje (zie onderaan) op zijn Facebookpagina. In dat filmpje zegt Dr. Dre onder andere dat hij "de eerste miljardair in de hiphopwereld" wordt. Het filmpje werd na enkele uren wel weer verwijderd.

Beats Electronics, opgericht door de bekende muziekproducer Jimmy Iovine en rapper/producer Dr. Dre, staat bekend om zijn hippe hoofdtelefoons, maar heeft ook een succesvolle streamingsdienst. Het zou vooral die dienst zijn die de interesse van Apple wekte.

Muziekproducer Jimmy Iovine en Dr. Dre richtten Beats Electronics samen op.
AP Muziekproducer Jimmy Iovine en Dr. Dre richtten Beats Electronics samen op.