Broncode iPhone uitgelekt: “Grootste lek ooit”

De broncode heeft betrekking op iOS 9, een oudere versie van het besturingssysteem.
ANP XTRA De broncode heeft betrekking op iOS 9, een oudere versie van het besturingssysteem.
Een anonieme gebruiker heeft woensdagavond een deel van de ‘broncode’ van het iOS-besturingssysteem voor Apple gepubliceerd op Github, een website waarop computerprogrammeurs code uitwisselen. Met die informatie kunnen hackers aan de slag om iPhones te kraken.

De gelekte programmeerinstructies hebben betrekking op ‘iBoot’, het iOS-onderdeel dat een betrouwbare opstart van het besturingssysteem moet garanderen: het is het allereerste proces dat loopt wanneer je je iPhone aanzet.

De code geeft aan dat ze voor iOS 9 is, een oudere versie van het besturingssysteem, maar delen ervan zijn waarschijnlijk nog in gebruik voor iOS 11.

Beloningsprogramma

Apple heeft zich altijd weigerachtig opgesteld tegen het openbaar maken van programmeercode, al gaf het de voorbije jaren wel sommige onderdelen van iOS en MacOS vrij. Maar de code van iBoot werd altijd angstvallig geheimgehouden om te vermijden dat hackers op zoek kunnen gaan naar kwetsbaarheden in het systeem. 

Het techbedrijf heeft daarom ook een beloningsprogramma, waarbij het onderzoekers naar cyberveiligheid en ethische hackers aanmoedigt om hen op de hoogte te brengen van hiaten in hun software in ruil voor geld. Wie een fout in iBoot vindt, kan een maximumbeloning van 200.000 dollar krijgen.

Een fragment van de gelekte code.
rv Een fragment van de gelekte code.

Authentiek

Jonathan Levin, die een reeks boeken over iOS en Mac OSX schreef, noemde het lek in een chatgesprek met VICE Motherboard “het grootste lek in de geschiedenis”. “Het is echt enorm,” zei hij. 

Enkele uren na de publicatie haalde Github de code offline na een wettelijk bevelschrift van Apple. “De ‘iBoot’-broncode is gepatenteerd en bevat Apple’s copyrightmelding; Het is geen open source,” luidde het daarin. Daarmee bevestigde Apple onrechtstreeks dat het om authentieke informatie ging.

Het lek vormt geen onmiddellijk gevaar voor iPhone-gebruikers, maar kan in de toekomst wel voor problemen zorgen, omdat het hackers met slechte intenties in staat stelt om de programmeercode van Apple te analyseren, na te maken en te manipuleren.
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Patrick Coulier

  @Patrick Weyers: Als informaticus zou je toch moeten weten dat het hier over iOS gaat, het mobile OS van Apple. Het Windows 10 mobile platform van MS is compleet geflopt en gebruikt ondertussen geen hond meer. Applegebruikers gaan meestal niet appelen met peren vergelijken zoals je hier duidelijk doet.

 • Yvan Lissens

  Specialisten spreken van "het grootste lek" en "enorm". Apple struikelt bijna over zichzelf om de publicatie te verbieden, maar volgens de fanboys hieronder is er niets aan de hand. Droom maar rustig verder op jullie roze wolkje.

 • hugo van de velde

  Die hackers hebben maar 1 bedoeling dat is zoveel mogelijk schade berokkenen aan anderen. STRENG bestraffen zou ik zeggen bijvoorbeeld levenslang verbod om nog een computer of gsm aan te raken.

 • Patrick Coulier

  @Ben Strubbe: Zuigt ge dat uw linker of uit uw rechterduim? Gewoon iOS updaten en klaar ;-)

 • Nick de Anno

  Opensource is nog altijd veel veiliger dan die gesloten rommel, juist omdat er zoveel mensen aan kunnen werken.