Beveiligingsbug doorprikt de mythe van de onoverwinnelijke Mac

EPA
Jarenlang konden Mac-gebruikers genieten van een gevoel van digitale veiligheid. Het besturingssysteem OS X beschermt je computer tegen virussen en malware, zonder dat je daar zelf iets voor moet doen, zo luidde de belofte van Apple. Maar de softwarebug 'Gotofail' is een nieuw teken aan de wand dat Apple die hype eigenlijk niet kan waarmaken.

Een beveiligingslek in het iOS-besturingssysteem tastte de codering van 'secure messages' voor iPhone en iPad aan, zo heeft Apple vrijdag toegegeven. Zie je naast de URL in je browser een slotje staan, dan is dat een teken dat de gegevens die je verstuurt beschermd zijn via de SSL-coderingstechnologie. Je moet je dus geen zorgen maken dat iemand je e-mails kan lezen of je kredietkaartnummer kan stelen. Maar de SSL-versie van Apple bevatte een fout, waardoor hackers de 'veilige' communicatie van gebruikers konden onderscheppen.

Apple heeft de fout intussen rechtgezet. Wie een update doet van het besturingssysteem op iPhone of iPad, loopt geen risico meer. Maar afgelopen weekend werd vastgesteld dat het probleem niet alleen mobiele apparaten treft, maar ook bepaalde toepassingen op lap- en desktops, waaronder Mail, iMessage en Safari.

Apple laat weten aan het probleem te werken, schrijft Business Insider.
OS X-gebruikers die zichzelf, in afwachting van een update, willen beschermen, gebruiken Safari best niet meer om online bestellingen te plaatsen.

Al eerder onder vuur
Het is niet de eerste keer dat de beveiliging van Apple-toestellen onder vuur ligt. Op retro-toestellen als de Apple II werden al virussen gevonden en het bedrijf verzond ooit iPods met malware. In juni 2012 werden bijna een half miljoen OS X-gebruikers geïnfecteerd met het Trojaanse virus 'Flashback'. Vorig jaar werden enkele computers op het eigen netwerk van Apple gehackt.

Toch heeft het kleine marktaandeel Apple altijd een voordeel opgeleverd. Sinds het begin van het internettijdperk wordt het aantal Macs al overtroffen door pc's, waardoor hackers hun pijlen vooral richten op Windows. Ook nu Apple meer op de voorgrond treedt dankzij het succes van zijn mobiele toestellen, domineert Android die markt en trekt het dus ook de meeste malware aan. Een tweede reden daarvoor is het strengere goedkeuringsproces voor iOS-apps.