Berichtenapplicatie Telegram uit App Store van Apple wegens "ongepaste inhoud"

CEO van Telegram, Pavel Durov.
REUTERS CEO van Telegram, Pavel Durov.
De berichtenapplicatie Telegram is verwijderd uit de applicatiewinkel van de Amerikaanse technologiereus Apple. Reden daarvoor is "ongepaste inhoud" op de twee versies van de applicatie in de App Store. Dat maakte Telegram-oprichter Pavel Durov op Twitter bekend.

"We zijn verwittigd door Apple dat ongepaste inhoud beschikbaar was gemaakt aan onze gebruikers en beide applicaties zijn uit de App Store gehaald", aldus Durov. "Eens we bescherming hebben geïnstalleerd, verwachten we dat de apps opnieuw in de App Store zijn."

Apple gaf geen details vrij. Ook Durov liet in het midden over welke inhoud het dan juist ging. Volgens technologieblog TechCrunch staat in de richtlijnen van Apple dat er filters moeten zijn voor laakbare inhoud, mechanismen om dat te melden en de mogelijkheid om gebruikers te blokkeren.

Telegram lag in het verleden al meermaals onder vuur vanwege de verspreiding van terreurpropaganda op de toepassing. De applicatie is populair omdat de berichten versleuteld worden en zo niet op te sporen zouden zijn voor de autoriteiten. Het wordt onder meer beschouwd als een van de favoriete communicatiekanalen van terreurgroep IS.

IT-veiligheidsexperten twijfelen weliswaar aan de degelijkheid van de versleuteling van Telegram.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.