Beller via FaceTime kan meeluisteren zonder dat je opneemt: Apple zal ernstige bug “later deze week herstellen”, groepsbellen voorlopig onmogelijk

ANP XTRA
Door een ernstige bug bij FaceTime, de telefoonapplicatie van Apple, kan een beller de microfoon van zijn ontvanger activeren zonder dat die de telefoon opneemt, en zo dus meeluisteren. Als de ontvanger de oproep weigert, wordt ook zijn camera geactiveerd zonder dat de ontvanger het weet. Apple reageerde meteen dat ze op de hoogte zijn van de fout in de software en dat ze het later deze week zullen herstellen. Groepsbellen is voorlopig onmogelijk gemaakt.

Het is via de optie van FaceTime een groepsgesprek te voeren dat een beller de microfoon van zijn ontvanger kan activeren zonder dat die de oproep beantwoordt. Nieuwsagentschap Reuters en tijdschrift The Verge hebben de bug uitgetest en bevestigd. Het gaat als volgt: wanneer je een videogesprek met FaceTime begint, kan je voor de ontvanger opneemt naar boven swipen en je eigen nummer aan het gesprek toevoegen. FaceTime gaat er dan vanuit dat er een groepsgesprek tot stand is gekomen - hoewel de ontvanger nog niet heeft opgenomen - en activeert vervolgens de microfoon van de ontvanger. 

Dit betekent dus dat wanneer iemand je belt via FaceTime, hij of zij al aan het meeluisteren kan zijn of je nu opneemt of niet. Wanneer je de oproep dan weigert, krijg de beller niet enkel geluid te horen maar ook beeld te zien. 

“We zijn op de hoogte van het probleem en we hebben ondertussen een oplossing gevonden die deel zal uitmaken van een software-update later deze week”, aldus een woordvoerder van Apple. Ook heeft Apple om kwart over vier vannacht Belgische tijd Facetime offline gehaald, blijkt uit de statuspagina. Dat voorkomt dat kwaadwillende de bug kunnen misbruiken.

De fabrikant voegde groepsgesprekken in Facetime toe in iOS 12.1. De bug werkt met video op een iPhone 6s of later, iPad Air 2 of later of iPad mini 4 of later. De bug werkt met audio vermoedelijk ook op eerdere modellen die iOS 12.1 ondersteunen, zoals de iPhone 5s of 6.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hendrik Goris

    Zelfde verschijnsel al meegemaakt met een IP telefoon. En tegenwoordig is zelfs een telefoon op een zogenaamde "analoge lijn" zoiets. .

  • Inde Marge

    Mooi voorbeeld van het inherent probleem van een smart-phone. Vandaag de dag is "alles" eigenlijk software, met programkes die soms op een paar samengeboxt zijn - dit allemaal op een achtergrond van "het moet vlug gaan, en we kunnen dat toch op een paar dagen herstellen". Op zo een achtergrond zakt kwaliteit gewoon in elkaar, nog vlugger dan een mislukte soufflé. Ik ben jammer genoeg aktief in die wereld, en 't staat me helemaal niet meer aan...

  • piet devlieger

    Als je zoiets leest en dan nog gisteren en vorige week de documentaire over FB van zag dan zou je toch echt wel geen zin meer hebben om die dingen te gebruiken. Ik heb gelukkig (nog) geen Smartphone en denk dat dit niet snel het geval zal zijn.