Apples 'ruimteschip' voorziet plaatsje voor legendarische schuur van 100 jaar oud

Cupertino Historical Society
Het enorme ruimteschip, dat de nieuwe hoofdkantoren van Apple zal voorstellen, wil de authentieke schuur uit 1916 vrijwaren van de sloop. Het contrast met het hypermoderne, futuristische gebouw kan nauwelijks groter zijn. Maar de schuur werd gebouwd door pioniers die zich vorige eeuw op de terreinen hadden gevestigd. En dat stukje geschiedenis mag niet verloren gaan, vindt Apple.

Wie het geluk heeft Apple Campus 2 te bezoeken, zal de helderrode schuur zien staan naast het nieuwe fitnesscenter. Apple wil het domein rond de hoofdkantoren van de huidige 80 procent asfalt en beton herschapen tot 80 procent groen en open ruimte. De Glendenning Barn - genoemd naar de gelijknamige familie - past daar perfect in. Het land van deze pioniersfamilie werd een broeinest van tech-bedrijven na de teloorgang van de landbouw in de streek. De schuur, die gebouwd werd in 1916, heeft heel wat firma's zien komen en gaan in Silicon Valley.

Campus 2 zou moeten opgeleverd worden in 2016, op de 100ste verjaardag van de rode schuur. Die werd uiterst zorgvuldig, stukje voor stukje, afgebroken. Elk nageltje en elke plank werden genummerd om het geheel nadien weer in de oorspronkelijke staat te kunnen opstellen, eens de ruimteschip-campus voltooid is.

Overgekocht van HP
Voor het eerst in tientallen jaren zal de Glendenning Schuur dan weer dienst doen als opslagruimte voor sportuitrusting en tuingerei dat nodig is om de duizenden bomen op de campus te onderhouden.

Uiteindelijk zal "het hele domein veel meer lijken op hoe het er vijftig of honderd jaar geleden uitzag dan vijf jaar terug", zegt oud-burgemeester van Cupertino, Orrin Mahoney.

Eerder al had HP, dat de gronden kocht in de jaren 70, de schuur gerenoveerd met een nieuw dak en een betonnen fundering. De constructie van zo'n 175 m² groot werd toen gebruikt voor allerhande bedrijfsfeestjes en -events. In 2011, vóór de dood van Steve Jobs, kocht Apple het terrein van HP. Het was Jobs wens om abrikozenbomen te planten, net zoals de familie Glendenning er had toen ze zich in 1850 in de Santa Clara Valley vestigden.

Een beeld van hoe Campus 2 er zal uitzien.
EPA Een beeld van hoe Campus 2 er zal uitzien.