Apple verwijdert populaire 'wietgame' uit App Store

Kos
De populaire wietgame Weed Firm is uit de App Store gehaald. Ontwikkelaar Manitoba Games laat in een blogpost weten dat Apple de app heeft verwijderd. In Weed Firm kruipt de speler in de huid van Ted Growing, een wietteler die de meest succesvolle dealer van de stad wil worden. Ted moet bijvoorbeeld allerlei soorten wietplanten verzorgen, de oogst verkopen en contact met klanten onderhouden, natuurlijk zonder door agenten te worden opgepakt. De gratis game domineerde de applijsten totdat Apple ingreep.

Manitoba Games kan zich amper voorstellen dat het wietelement Apple ertoe heeft aangezet om Weed Firm uit de App Store te verbannen. "Want er zijn nog talloze games beschikbaar die over wiet gaan en andere spellen waarin zogenaamde 'illegale activiteiten' worden gepromoot, zoals schieten op mensen, met auto's crashen en vogels naar gebouwen gooien."

De ontwikkelaar gaat Weed Firm voor iOS censureren om aan de strenge regels van Apple te voldoen. De Android-versie is nu ook niet te vinden in Google Play, maar volgens Manitoba Games heeft Google geen moeite met de app. Het probleem zou bij de uitgever van Weed Firm liggen. Als er een nieuwe uitgever is gevonden, kan de Android-app terugkeren.

De makers van de game balen van de situatie. "We willen niet dat kinderen Weed Firm spelen, maar wij vinden echt dat volwassenen zelf moeten kunnen kiezen wat ze doen zolang niemand daar last van heeft. Als wij hypocriete mensen laten bepalen welke content geschikt is, dan kijken we binnenkort allemaal naar de 'Teletubbies' in plaats van naar 'Breaking Bad'."