Apple verliest alleenrecht op merknaam iPhone in China

rv
Apple heeft een handelsmerkdispuut in China over de naam 'iPhone' verloren tegen een Chinees bedrijf dat gespecialiseerd is in leerproducten zoals handtassen en telefoonhoesjes. Het bedrijf, Xintong Tiandi, kreeg het handelsmerk 'IPHONE' voor leerproducten in 2010.

Apple vroeg het handelsmerk iPhone al in 2002 aan voor elektronische producten, maar dat werd pas in 2013 goedgekeurd. De eerste zaak rond de naam spande Apple aan in 2012 bij de Chinese handelsmerkautoriteit. Daarna bracht Apple de zaak aan bij een lagere rechtbank in Peking die Apple ook in het ongelijk stelde.

De reden dat de rechtbank vond dat Xintong Tiandi de naam mocht blijven gebruiken, was omdat Apple's iPhone nog geen bekend merk was op het moment dat het lederwarenbedrijf de naam in 2007 aanvroeg, vooral omdat de eerste iPhones van Apple pas in 2009 in de Chinese winkels lagen.

Nu heeft ook het hooggerechtshof Apple in het ongelijk gesteld omdat het bedrijf niet kan aantonen dat iPhone een bekend merk in China was voordat Xintong Tiandi de naam aanvroeg. De lederwarenfabrikant mag de naam alleen gebruiken onder klasse 18: lederwaren. Apples iPhone valt onder klasse 9: elektrische en wetenschappelijke apparaten.

Op de website van Xintong Tiandi staat nu dat het bedrijf blij is dat er eindelijk duidelijkheid is en dat het bedrijf graag wil samenwerken met Apple om meer 'iphone'-klanten blij te maken.