Apple ontkent chantage artiesten

ANP
Apple ontkent dat het artiesten chanteert om deel te nemen aan Apple Music. Singer-songwriter Anton Newcombe klapte afgelopen week uit de biecht en schreef op Twitter dat Apple zijn muziek uit de iTunes Store zou gooien als hij zijn werk niet beschikbaar maakt in Apple Music. In Rolling Stone noemt een woordvoerder van de iPhonemaker dat "onzin".

In Apple Music hanteert Apple een zelfde betaalmodel als andere streamingdiensten. Artiesten krijgen per stream betaald, maar Apple heeft een hoop 'indielabels- en artiesten' woedend gemaakt door te stellen dat er geen royalties worden afgedragen voor proefabonnementen. Aangezien Apple Music-gebruikers een 'proeftijd' van drie maanden krijgen, gaat dat artiesten en labels mogelijke behoorlijk wat inkomsten kosten.

Apple Music, dat 30 juni in de lucht gaat, toont grote overeenkomsten met de iTunes Store, maar niet alles uit de downloadwinkel zal te beluisteren zijn met de on-demand-dienst. Artiesten als The Beatles willen hun muziek wel als download aanbieden, maar niet beschikbaar maken voor streamers. Van Taylor Swift is inmiddels bekend dat ze haar werk wel beschikbaar maakt in Apple Music, met uitzondering van haar laatste album 1989.