Apple neemt patent op MacBook zonder toetsenbord

United States Patent & Trademark Office
Het aantal baanbrekende producten dat Apple op de markt heeft gebracht, is ondertussen niet meer te tellen. Maar van een toetsenbordloze MacBook hadden we nog niet gehoord. Apple heeft een patent genomen op een MacBook waarvan het volledige klavier vervangen wordt door één groot touchpad.

Apple nam het patent al in september 2015, maar pas dinsdag werd het ook publiek gemaakt. In het patent stelt het bedrijf een groot, aanpasbaar en krachtgevoelig touchpad voor. Het oppervlak meet de kracht waarmee je duwt en zou aan de hand daarvan orders uitvoeren.

Het grootste voordeel van een dergelijke invoermethode is de aanpasbaarheid. Gebruikers kunnen grote stukken van het oppervlak gebruiken voor bijvoorbeeld een numeriek toetsenbord of een bepaald aantal toetsen. Je kan het oppervlak aanpassen naargelang de opdrachten die de MacBook voor je moet uitvoeren. Bovendien is een toetsenbord zonder fysieke toetsen veel hygiënischer.

United States Patent & Trademark Office

Microperforaties

En hoe weet je nu welke toets zich waar bevindt? Aangezien het klavier geen fysieke toetsen bevat, lijkt dit onmogelijk. Apple zorgt er echter met 'microperforaties' in het oppervlak voor dat toetsen zichtbaar worden. Door licht te laten schijnen door minuscule gaatjes in het touchpad, worden individuele toetsen plots wel zichtbaar.

Het kan nog even duren voor Apple overgaat tot de productie van een toetsenbordloze MacBook. Het is zelfs mogelijk dat een dergelijke MacBook nooit op de markt komt, omdat Apple veel patenten nooit gebruikt.