Apple geeft fikse korting op iPhone-batterijen na klachten over opzettelijk vertragen oudere toestellen

Apple-topman Tim Cook bij de presentatie van de iPhone 6 in oktober 2014.
REUTERS Apple-topman Tim Cook bij de presentatie van de iPhone 6 in oktober 2014.
Apple maakt het vervangen van een batterij voor de iPhone 6 en latere modellen bijna een jaar lang fors goedkoper. Het technologiebedrijf reageert daarmee op de kritiek die ontstond nadat bekend was geraakt dat het oudere iPhone-modellen bewust vertraagt. 

Dat gebeurt officieel om de levensduur van de toestellen te verlengen, maar volgens critici wil Apple klanten zo aanzetten om sneller te kiezen voor een nieuw model. 

In een gepubliceerde reactie verontschuldigt Apple zich voor de heisa, maar wijst het wel de kritiek van de hand. "Eerst en vooral hebben we nooit - en zullen we nooit - bewust iets doen om de levensduur van eender welk product van Apple in te korten, of om de gebruikservaring te verminderen om klanten tot een upgrade te dwingen", luidt het.

(lees verder onder de foto)

Een klant pakt een iPhone 6 in een Applewinkel in Parijs op de dag van de lancering op 24 november 2014.
AFP Een klant pakt een iPhone 6 in een Applewinkel in Parijs op de dag van de lancering op 24 november 2014.

Wereldwijde prijsverlaging

Om tegemoet te komen aan "de bezorgdheden van onze klanten" en "om hun loyaliteit te erkennen" gaat het bedrijf vanaf eind januari tot december 2018 wel de prijs voor het vervangen van een batterij van de iPhone 6 en latere modellen - die niet onder garantie vallen - wereldwijd verlagen. In de Verenigde Staten gaat het om een korting van 50 dollar: de prijs zakt van 79 tot 29 dollar. Hoe de nieuwe prijzen er precies in Europa zullen uitzien, is nog niet bekend.

Testen

De bal ging aan het rollen na klachten van gebruikers die vonden dat hun iPhone trager functioneerde met het ouder worden. Testen door een gespecialiseerde technologiewebsite bevestigden dat de piekprestatie van de processors werden beperkt, waarop Apple uiteindelijk toegaf dat het de prestaties van oudere toestellen vertraagt. De bedoeling, luidde het officieel, "is om de levensduur van de toestellen te verlengen, omdat de batterij mettertijd minder goed functioneert". 
20 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tom Campenhout

  Serieuse korting? Komen ze eindelijk een beetje in de buurt van hun echte prijs!!! We leven duidelijk in een serieuze melk-maatschappij.

 • Roger Poot

  De smartphone hype is zijn geld niet waard.

 • Sven Van looy

  Ik laat iPhone voor wat het geweest is! Zeer tevreden geweest, heb er 4 versleten maar het is gewoon te duur geworden voor wat het is! En nu dit...

 • Willy Helsen

  Is niet alleen bij Apple, mijn Huawei van bijna €700 was na iets meer dan twee jaar ook super traag dankzij de updates. Nu bewust een veel goedkopere gekocht. Na twee jaar is bij allemaal toch het beste eraf.

 • Mike Clitsens

  Jacques Vossen dit doen ze niet om de iphone ‘waterbestendig’ te houden.