Apple gaat voortaan verkoopcijfers iPhones, iPads en Macs geheim houden

Technologiebedrijf onderuit op Wall Street

Apple-topman Tim Cook bij de laatste voorstelling van onder andere een nieuwe MacBook Air, dinsdag in New York.
AFP Apple-topman Tim Cook bij de laatste voorstelling van onder andere een nieuwe MacBook Air, dinsdag in New York.
Apple gaat voortaan geheim houden hoeveel leveringen er zijn geweest van iPhones, iPads en Macs. Daarmee volgt het andere fabrikanten van smartphones, tablets en computers die dergelijke cijfers vaak ook voor zich houden.

Volgens topmensen van Apple zijn de exacte cijfers van leveringen van de apparaten niet relevant om te laten zien hoe het gaat met het bedrijf. Tim Cook vergelijkt het in een vraaggesprek met analisten bij de presentatie van de kwartaalcijfers met een bezoekje aan de supermarkt. “Dit is een beetje als dat je naar de supermarkt gaat en je duwt je kar naar de kassa en hij of zij vraagt: hoeveel producten heb je daar? Dat maakt niet veel uit als je wilt weten wat de waarde is van wat er in je karretje zit.”

Financieel directeur Luca Maestri claimt dat er een paar dingen veranderd zijn bij Apple die de stap logisch maken. “Zoals we afgelopen jaren hebben laten zien in onze financiële presentaties is het aantal geleverde exemplaren in een willekeurige periode van negentig dagen niet per se representatief voor de onderliggende kracht van ons bedrijf. Bovendien is een telling van het aantal verkopen minder relevant nu dan eerder, door de breedte van ons portfolio en de grotere spreiding in prijs in onze productlijnen.”

Enkel indicaties

Door de stap is het alleen mogelijk om een indicatie te krijgen van hoe het gaat met iPhones, iPads en Macs door te kijken naar inschattingen van analisten, die het niet altijd bij het juiste eind hebben. Concurrent Samsung stopte zeven jaar geleden al met het weergeven van exacte leveringen en ook andere fabrikanten zijn daarmee gestopt.

Apple neemt de stap op een moment dat de groei in leveringen van alle productlijnen eruit lijkt. Zo nam het aantal geleverde iPhones afgelopen maanden een klein beetje toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, terwijl de leveringen van iPads en Macs afnamen. De gemiddelde verkoopprijs van iPhones nam wel flink toe en dat zal komende maanden vermoedelijk ook gebeuren met Macs en iPads; Apple heeft op een evenement afgelopen week een nieuwe en duurdere MacBook Air aangekondigd, terwijl de nieuwe iPad Pro’s ook fors hogere prijzen hebben. De hogere prijzen stellen de fabrikant in staat de groei te behouden in omzet die het tot een paar jaar geleden uit de groei in verkopen haalden. Nu komt die groei uit een hogere gemiddelde gemiddelde verkoopprijs.

AFP

Onderuit op beurzen

Apple ging vandaag overigens onderuit na een tegenvallend kwartaalbericht. Rond 20.30 uur Belgische tijd verloor het aandeel van Apple meer dan 7 procent. Daardoor zakte de beurswaarde tot bijna 983 miljard dollar. De technologiegigant overschreed in augustus nog als eerste privébedrijf ooit de symbolische grens van 1.000 miljard dollar, maar daar zit het nu dus weer ruimschoots onder.

De iPhone-maker kwam met voorzichtige vooruitzichten voor het belangrijke lopende kwartaal waarin ook de feestdagen vallen. De technologiegigant meldde dat in de komende maanden mogelijk niet aan de hooggespannen verwachtingen kan worden voldaan.

Cook wees vooral naar de moeilijke omstandigheden in opkomende markten. Verder zorgen wisselkoerseffecten voor een meer bedrukte stemming. Cook verwacht daarvan een negatief effect van circa 2 miljard dollar. Verder sprak hij zijn zorgen uit over de grote vraag naar iPhones en of Apple wel aan die vraag kan voldoen. Ook omdat er zo veel apparaten tegelijk gelanceerd zijn.

Apple verwacht in zijn belangrijke eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar, dat eindigt in december, tussen de 89 miljard dollar en 93 miljard dollar aan omzet binnen te harken. Kenners rekenden in doorsnee op 93 miljard dollar. De opbrengsten bij de service-tak van Apple, daartoe behoren iCloud, de App Store en Apple Music, kwamen uit op 10 miljard dollar. Dit betekende een stijging van 17 procent.

In de voorbije maanden van het gebroken boekjaar wist Apple wel duidelijk aan de verwachtingen te voldoen met een omzet van 62,9 miljard dollar, 20 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst steeg met 32 procent tot 14,2 miljard dollar.

Apple verkocht in het vierde kwartaal 46,9 miljoen iPhones, hetgeen vergelijkbaar was met een jaar eerder. Deze gingen gemiddeld voor 793 dollar over de toonbank. De omzetgroei van 16 procent in China stemde Cook in het bijzonder tevreden.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bob Dekkers

  Al +10 jaar Pro-Mac user, maar vorig jaar volledig overgeschakeld naar PC voor betere prestaties, betere prijs, en wel... géén interesse meer van Apple t.o.v. hun pro-gebruikers. Dan heeft IOS ook géén enkele meerwaarde meer als mobiel platform, en werd dit eveneens Android.

 • Patrick Coulier

  @John Stahl: Kunnen ze juist wel want niemand doet het juist zo gedetailleerd als Apple ;-) MS bvb. publiceert nooit hoeveel Surface's en aanverwanten ze verkopen. Ze geven wel een globaal omzet/winst/verlies-cijfer van de afdeling, dat wel. Apple constateert gewoon dat de financiele analisten van Wall-street soms veel te veel zoeken en weeral voor de zoveelste keer op een rij de verkeerde conclusies trekken en dit al jarenlang.

 • John Stahl

  Kunnen ze niet, gezien ze beursgenoteerd zijn. Is wel een spiegel aan de wand. Minder mensen die hun dure rommel niet meer kopen.

 • Marc Wouters

  Logisch dat aandeel onderuit gaat. Samsung is een enorm gediversifieerd bedrijf dat zelfs blijft groeien na enorme tegenslagen bij de smartphones zoals mer de Note 7. Apple is dat niet en wedt al jaren op dezelfde paarden. In elke ietwat economische richting op de hogeschool of unief leert men dat een cash cow melk geeft tot ze droog staat. Als je dan niks anders meer hebt loopt het mis. Vandaar dat aantallen verkochte telefoons voor beleggers véél belangrijker zijn bij Apple dan bij de anderen,

 • Jan Jansens

  Als je 65% winst maakt op een iPhone x dan ben je verkeerd bezig. Apple draait alleen maar om winst maken. Ik geef er geen euro aan.