Apple-CEO Tim Cook verdedigt beslissing om app te verwijderen: “Technologie ten kwade ingezet”

Apple-CEO Tim Cook.
AFP Apple-CEO Tim Cook.
In een brief aan zijn medewerkers heeft Apple-CEO Tim Cook de beslissing verdedigd om de app HKmap.live te verwijderen. Met de app konden pro-democratiebetogers in Hongkong de bewegingen van de politie volgen. Volgens Cook werd de app misbruikt om politieagenten te lokaliseren en aan te vallen. De beslissing kwam Apple op veel kritiek te staan.

In de brief, die Cook aan alle Apple-werknemers richtte, legt de CEO uit waarom besloten werd de app te verwijderen. “Dergelijke beslissingen zijn nooit gemakkelijk en worden zelfs nog moeilijker wanneer ze genomen moeten worden tijdens momenten van publieke verontwaardiging. Uit diep respect voor het werk dat jullie elke dag verrichten, wil ik toelichten hoe we tot deze beslissing zijn gekomen”, klinkt het in de brief, die door The Guardian werd ingezien.

“App ter kwader wil gebruikt”

“Het is geen geheim dat technologie voor goede en kwalijke zaken kan worden gebruikt: dat is in dit geval niet anders. De app in kwestie zorgde ervoor dat mensen informatie uit konden wisselen over politiecheckpoints (…) en die op een kaart konden aangeven. Dat is op zichzelf goedaardige informatie. Maar we hebben de afgelopen dagen geloofwaardige informatie verkregen van het Hong Kong Cybersecurity en Technology Crime Bureau en van gebruikers zelf in Hongkong dat de app ter kwade wil gebruikt werd om individuele politieagenten aan te vallen en om individuen en eigendommen te beschadigen waar er geen politie is. Dit gebruik van de app maakt hem onwettelijk in Hongkong”, aldus Cook in de brief.

Critici zeggen dat Cook en Apple kritiekloos de beweringen van de Hongkongse politie hebben geslikt, zonder eerst na te gaan of ze wel kloppen. Internationale waarnemers ter plaatse spreken de beweringen van de Hongkongse politie alvast tegen.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • David Bogaert

  Ja ze willen natuurlijk hun achterhaalde telefoontjes blijven verkopen in dat land..

 • raf janssens

  Gewoon te laf om niet toe te geven uit schrik voor economische repercuties van China.

 • maarten anthonis

  Vermits bijna alles van apple in china wordt geproduceerd , doen ze in hun broek , alles maar goedkoper laten maken en steeds duurder verkopen , hun eigen luizen bijten in hun eigen pels. Dat trump hier maar eens iets aan doet.

 • Annique Vantorre

  Idd de macht van China over Apple is zeer groot, vele van hun producten en onderdelen worden immers in China geproduceerd

 • Ronald Van Roy

  Alles voor het geld en de macht. Apple heeft dit al vaak bewezen !