Amerikaanse rechter beveelt ban op (sommige) iPhones aan

Een iPhone.
AFP Een iPhone.
Apple maakt inbreuk op een Qualcomm-octrooi en om die reden zouden sommige iPhones niet meer naar de VS verscheept mogen worden. Dat zegt een Amerikaanse handelsrechter in een van de zaken die bij de Amerikaanse toezichthouder International Trade Commission (ITC) zijn aangespannen.

Apple en Qualcomm zijn in een verwoede strijd over patenten verwikkeld. Qualcomm beschuldigt Apple ervan zijn technologie te gebruiken voor iPhones, zonder daar genoeg voor te betalen. Apple vindt juist dat de chipgigant misbruik maakt van zijn dominante positie op de markt door hoge royalty's te vragen.

Energiebesparende functie

In dit specifieke geval had de inbreuk betrekking op een energiebesparende toepassing. iPhones die zijn uitgerust met chips van een andere fabrikant zouden die functie ook hebben en om die reden in de ban moeten.
De bevindingen van de ITC-rechter worden meegenomen in de uiteindelijke beslissing door een speciale commissie over een mogelijk Amerikaans importverbod op de in China gefabriceerde smartphones. De definitieve beslissing van de ITC wordt in de zomer verwacht.

In een tweede zaak over patenten trok Apple wel aan het langste eind. Het bedrijf wist daarmee een importban te voorkomen. In deze zaak ging het ook om een verkoopverbod van iPhones met een Intel-chip.

Bekijk ook:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dennis Andersen

  Sommigen die nog nooit een iPhone gebruikt hebben, die beweren dat er geen verschil is. Het is vooral het samenwerken en stabiliteit dat bij Apple een groot verschil uitmaakt. Natuurlijk worden ze in China geassembleerd, zo staat ok op de doos vermeld.

 • Erwin Vandriessche

  De iPhone van Apple is zo ingeburgerd, dat sommigen uit gewoonte ieder jaar een nieuwer model ervan kopen aan een steeds duurder wordende prijs. Dit terwijl andere merken even goed en zelfs beter zijn aan een goedkopere prijs, alhoewel ze in dezelfde fabriek of juist ernaast geproduceerd worden.

 • Jesus Lemur

  Apple die anderen beschuldigt ivm hun dominante positie en hoge royalty's, veel gekker moet het niet worden.

 • Daniel Corstjens

  Voila,iphone bezitters,hier zeggen ze u duidelijk dat uwen duure iphone in china gemaakt word!(waarschijnlijk voor een prikje)