20 jaar wisselend gebruiker van Mac en PC: wie wint?

De Macbook (rechts) vindt al jarenlang navolging van de concurrentie, zoals Samsung (links).
getty De Macbook (rechts) vindt al jarenlang navolging van de concurrentie, zoals Samsung (links).
Een Macintosh heet stabiel, veilig en vooral gebruiksvriendelijk te zijn. Een Windows PC heeft het voordeel van de grootschaligheid, van de bewuste openheid naar andere spelers op de markt en bijgevolg van de vrijheid en diversiteit. Maar kloppen die clichés wel, als we even voorbij de marketingpraatjes willen kijken? Zelf gebruiken we al twintig jaar beide systemen door elkaar. Wie wint?

Sinds 1994 zitten we aan de computer, voor professionele en andere doeleinden. Nooit voor het zwaardere - al dan niet grafische - werk, maar gewoon als onmisbaar elektronisch hulpmiddel: mail, internet, tekstverwerker, beeld- en muziekbehandeling. Géén gaming.

We zijn de voorbije twintig jaar het meest vertrouwd geraakt met PC en Microsofts Windows. Daar beslist meestal de werknemer niet zelf over. In onze opeenvolgende professies hebben we dan ook maar even een Mac als primordiaal computerbrein in dienst gehad. Neigen we daarom bij voorbaat meer naar PC onder het motto 'onbekend is onbemind'? Toch niet, want de drang naar het groenere gras aan de overkant werd in ons privégebruik alleen maar groter. Zo groot dat er de laatste jaren thuis voor persoonlijke aangelegenheden nog uitsluitend op iMac of MacBook wordt gewerkt.

Puur praktisch
Eerst nog dit. Weten wij veel van het technische binnenwerk van zo'n tel-ding. Weten wij veel van benchmarktests of andere kloksnelheden. Onze interesse beperkt zich tot de pure praktijk, tot de handigheid van het technologische hulpmiddel in het dagelijkse leven. Wij zijn een doorsneegebruiker, iemand die zich door de jaren heen telkens een op het moment van aankoop performante 'middenklasser' aanschafte. En dan moet zo'n intelligente cijferaar gewoon doen wat hij hoort te doen. Dat is in ons geval voornamelijk: foto's/video's archiveren en behandelen, muziek stockeren, mails uitsturen en ontvangen, teksten schrijven en bewerken, internetten, skypen of Facetimen, en sporadisch een werkblad ineenflansen en aanpassen. En ook nog: vlot back-ups maken van al het geleverde werk. Meer verwachten we niet, maar het mag allemaal wél, als het even kan, aan een aanvaardbare snelheid en zonder te crashen.

Poll

Naar welke computer gaat jouw voorkeur uit?

  • Windows PC 77%
  • Mac (Apple) 23%
getty
getty

Snelheid, het woord is gevallen. Apple presteert in onze ervaring niet sneller dan de concurrentie. Dat wordt nochtans vaak geponeerd, omdat bij de fabrikant uit Cupertino hard- en software beter op elkaar zouden afgestemd zijn. Het opstarten van de machines en het laden van programma's duren echter ongeveer even lang als bij een Windows PC. Belangrijke opmerking hierbij: wegens het veel grotere aandeel in de markt van deze laatste is er ook meer software beschikbaar voor PC dan voor Mac.

Nooit crashen?
Een ander pluspunt van het feit dat Apple zowel soft- als hardware zelf beheert, is de geroemde stabiliteit van Macs. Daar geven we inderdaad licht voordeel aan Apple, dat zeker ook minder onderhevig is aan virussen en malware. Máár: de bewering als zouden Macs nooit crashen, klopt dan weer NIET. Zo falen de updates van het iOS van mobiele Apple-apparaten (iPhone, iPod, iPad) via iTunes op iMac telkens opnieuw. Ook bij het syncen van de apps loopt het geregeld mis en moet die (soms grote) operatie in een paar pogingen gebeuren. Op de iMac zelf was de laatste upgrade van iMovie een fiasco. Je bent eigenlijk verplicht om én de nieuwe én de oude versie op de harde schijf te hebben om je bestaande filmpjes niet te verliezen. En zo loopt die hard drive natuurlijk nog sneller vol...

En hoe zit het met het noodzakelijke plan B: de back-ups? Dat liep via Time Machine maandenlang gesmeerd - handig! - tot een nieuwe update van Mac OS samenviel met een volle externe doelschijf: het kwam nooit meer goed.

Mac-grillen
En dan zijn er zo die typische Mac-grillen. Zoals de bekendste: geen delete-knop, enkel backspace-button. Dat is nog een kwestie van gewoonte en niet onoverkomelijk. We hebben veel meer last van attachments in Mail die niet als bijlage verstuurd worden maar gewoon mee in het bericht gedropt worden. Vooral mailtjes naar niet-Mac-adepten lijden daar onder.

Nog zo'n curiositeit: foto's in bulk openen kan enkel via iPhoto. Wil je pakweg vijftig beelden snel en groot in preview zien, dan moet je ze eerst allemaal selecteren en vervolgens openen. Dat vraagt tijd en is niet handig. PC weet daar wél raad mee.

Nu, we wéten wel dat er meestal work-arounds bestaan en dat de verzachting van de pijn niet altijd zo heel erg ver te zoeken is. Maar we hebben zelf toch al uren op Macfora moeten slijten om sommige oplossingen te vinden, die Microsoft Windows meestal simpelweg met de rechtermuisknop aanbiedt. Nee, Steve, sorry: gebruiksvriendelijk kan je dat echt niet noemen.

Design
En toch. Het bewierookte design van Apple blijft onklopbaar. Wie met een desktopcomputer ook maar een ietsiepietsie in de woonkamer wil pronken, gáát gewoon voor de iMac. Zo simpel is dat. En dan die MacBook... Die maakte ons voor het eerst verliefd op Apple. Ligt als gegoten op de schoot, oogt stijlvol en is gebruiksvriendelijk. En dan dat verlichte, aangename toetsenbord! Gekopieerd tot in alle uithoeken van de computerwereld.

Geen enkele andere laptop waar onze vingers ooit mee in aanraking kwamen, kent bovendien een betere, gebruiksvriendelijkere trackpad. Toen de iMac in huis kwam, kozen we daarom zonder aarzelen voor de magic trackpad en niet voor de klassieke muis.

thinkstock

Conclusie
De mythe van de onkreukbare, onklopbare, onfeilbare Macs mag zeker ontkracht worden. De vaak stugge en weinig toegankelijke houding van Apple naar de gebruiker toe is ook eerder arrogant dan klantvriendelijk te noemen en werkt de algemene tevredenheid niet in de hand. Tegelijkertijd maakt die koppigheid deel uit van de onverwoestbare aantrekkingskracht van de elektronicareus uit Cupertino. Ze hebben bovendien echt wel degelijk en vooral prachtig materiaal in huis. Al is het geen geheim dat de prijs die je ervoor betaalt een pak hoger ligt dan bij gelijkaardige producten van de concurrentie. Smaken en geldbeugels verschillen, dus het blijft uiteindelijk een heel persoonlijke keuze. Maar wij zijn bereid te sparen voor een nieuwe Mac(book).

getty