"Ierland gaat Apple-miljarden opeisen"

An Apple logo hangs above the entrance to the Apple store on 5th Avenue in the Manhattan borough of New York City, July 21, 2015. REUTERS/Mike Segar/File Photo
REUTERS An Apple logo hangs above the entrance to the Apple store on 5th Avenue in the Manhattan borough of New York City, July 21, 2015. REUTERS/Mike Segar/File Photo
Ierland gaat de achterstallige belastingen van technologiereus Apple, goed voor zo'n 13 miljard euro plus intresten, begin volgend jaar opeisen. Volgens de Ierse minister van Financiën, Pascal Donohoe, wil het land zijn verplichtingen over de invordering nakomen.

Twee maanden geleden besliste de Europese Commissie om Ierland voor het EU-hof te slepen omdat het land de achterstallige belastingen nog niet had geïnd. De zaak sleept al meer dan een jaar aan: in augustus 2016 oordeelde de Europese Commissie dat Apple jarenlang heeft genoten van een illegaal belastingvoordeel in Ierland. Door het geld niet op te eisen, bleef dat voordeel ook de voorbije maanden gelden.

Het geld zal volgens Donohoe in de loop van het eerste kwartaal op een derdenrekening worden geplaatst. Het zal dan pas worden vrijgemaakt op het moment dat er door het Europese gerecht een finaal oordeel wordt geveld over het feit of het nu al dan niet gaat om een illegaal voordeel.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Stanny Asselberghs

    Sinterklaas is pas op 6 december ! Anders moet je ganzen zoeken !

  • Francinne Declerque

    Even opgezocht, door twee beslissingen van Ierland ten opzichte van Apple-ondernemingen was het effectieve belastingpercentage in 2003 en 2014 respectievelijk 1 en 0,005 procent ! Dat is de natte droom van iedere roofondernemer, groot én klein. Dat laatste cijfer 0,005 procent, dan verdien je de galg.