“Apple bekijkt weghalen productie uit China'

Chinese arbeidsters aan het werk in een fabriek van iPhone-toeleverancier Foxconn. Foto uit 2012.
REUTERS Chinese arbeidsters aan het werk in een fabriek van iPhone-toeleverancier Foxconn. Foto uit 2012.
Apple heeft zijn belangrijkste toeleveranciers gevraagd te onderzoeken wat de kosten zouden zijn van het verplaatsen van de productie vanuit China naar plekken in Zuidoost-Azië. Het zou gaan om het overhevelen van 15 tot 30 procent van de productiecapaciteit, schrijft het Japanse zakenblad Nikkei Asian Review.

De iPhonemaker bereidt zich voor op een fikse herstructurering van zijn productieketen vanwege de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De Californische gigant zou van mening zijn dat zo zwaar leunen op productie in China te veel risico's met zich meebrengt, zelfs als het handelsconflict wordt opgelost.

De VS en China hebben elkaar al met importheffingen op meerdere productcategorieën om de oren geslagen. De Amerikanen zouden nu overwegen tarieven in te stellen op nog eens 300 miljard dollar aan Chinese goederen. Apple wil ongeacht of die maatregel doorgaat nu sowieso zijn productie spreiden over meer landen.

De bekendste toeleverancier in China is Foxconn (Fu Shi Kang), een bedrijf dat meermaals negatief in het nieuws kwam wegens slechte arbeidsomstandigheden.

REUTERS9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  Grappig niet dat Apple laat produceren in China en dan duur verkopen en dan spreken ze over namaak in andere gevallen zeer grappig.

 • Jan Verstrepen

  Duizenden mensen in Amerika zouden terug een waardig werk hebben met toekomst, misschien kosten die dingen ietsje meer maar als je toch geld hebt om die brol te kopen zal het ook daarop niet komen, temeer de werkgelegenheid zal een retour geven en meer veiligheid voor de toekomst, vele geleerden weten niet dat China een dictatuur is.

 • Ronny Biesen

  Trunp is een idioot. Het verhaaltje hieronder van intellectuele diefstal is achterhaald. China is momenteel voorsprong aan het nemen op alle gebieden. En dat is net Trump zijn probleem. Nog 10 jaar en China is de wereldleider en Amerika niets meer dan Griekenland nu is.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Zoals voor alle toestellen is het de gebruiker die het toestel moet testen. Hier in Oekraine worden alle aankopen uitgepakt, getest. Wel maar één jaar garantie.

 • bart mens

  Trump is een volslagen idioot, maar hij heeft gelijk dat hij de wanpraktijken - waaronder de intellectuele diefstal - van China countert. Daar kan de EU nog een voorbeeld aan nemen.