Apple wil het toetsenbord opnieuw uitvinden

Apple
Toetsen met elk een ingebouwd lcd-scherm, tactiele feedback en aanraaksensors die de touchpad onderaan overbodig kunnen maken: Apple is, zo blijkt uit een patent dat het bedrijf heeft aangevraagd, van plan om het computerklavier opnieuw uit te vinden. In deze tijden, waarin computers met aanraakschermen het sneller en sneller aan het overnemen zijn, kan dat een opsteker betekenen voor de klassieke pc.

Eigenlijk is er aan het computerklavier, sinds de eerste aanzetten ertoe in de vroege negentiende eeuw, in tweehonderd jaar tijd ontzettend weinig veranderd. Druk- en sensortechnologie maakte het makkelijker en makkelijker om een toets in te drukken, maar zowel de toetsenborden van de recentste lichting pc's als die van de allereerste typmachines vormen samen een redelijk beperkt systeem dat alleen maar invoer aanneemt, en waarbij één toets ook voor slechts één karakter staat. Technologiereus Apple wil dat nu veranderen: in een patent dat het bedrijf heeft aangevraagd, wil het een paar moderne nieuwigheden in zijn toekomstige klavieren introduceren, die er onder meer voor zullen zorgen dat ze flexibeler worden qua functionaliteit, en ook feedback teruggeven.

Geen van die innovaties is Apples eigen uitvinding. Het patent voorziet bijvoorbeeld in een miniatuur-lcd-scherm dat in iedere toets wordt ingebouwd, zodat de functie ervan kan verschillen naargelang het programma dat de gebruiker in gang heeft, of de taal die hij hanteert. Haptische feedback, met motoren die niet alleen toetsaanslagen kunnen incasseren maar de toets ook een duwtje terug kunnen doen geven, is groot geworden dankzij videogames en trilmotoren in smartphones. En aanraaksensoren kennen we al van touchpads en touchscreens: het nieuwe bij het toekomstige toetsenbord dat Apple voor ogen heeft, is dat de toetsen - los van echte aanslagen die de gebruiker erop pleegt - ook gevoelig zijn voor lichte aanrakingen, en samen dus één groot touchpad kunnen vormen.

Dwarsdoorsnede van een toets, zoals een diagram uit het Applepatent ze aangeeft.
kos Dwarsdoorsnede van een toets, zoals een diagram uit het Applepatent ze aangeeft.

Voordat je alvast naar de winkel holt voor een voorbestelling: Apple kreeg vorig jaar bijna 2.000 nieuwe patenten toegewezen van het Amerikaanse Patent and Trademark Office, en had er in totaal al 7.700 in de kluis liggen. Slechts een schijntje daarvan belandt daadwerkelijk in een product. Maar anderzijds is Apple nog steeds - naast zijn grote verworven macht op de mobiele markt en in de muziekindustrie - een klassieke pc-maker, en dit is precies het soort uitvindingen die de levensduur van dat product nog wat kunnen verlengen.