Apple weert app die malware zoekt "omdat Apple niet wil dat men indruk krijgt dat iOS gaten zou kunnen hebben"

ANP
Apple heeft een iOS-toepassing uit de App Store verwijderd die malware detecteert. De software System and Security Info, die controleert of de gebruiker een ongewijzigde versie van iOS draait, is volgens Apple "potentieel misleidend". De ontwikkelaar bijt echter van zich af en meent dat Apple enkel bezorgd is over zijn imago.

Met System and Security Info kan worden bepaald of de iOS-software die op een iPhone of iPad draait is gemodificeerd. Zo kan een jailbreak worden gedetecteerd en wordt gekeken naar digitale handtekeningen voor softwareupdates. Mocht iets niet kloppen, dan is het mogelijk dat het iOS-besturingssysteem is gekraakt en er malware aanwezig is op het toestel.

Negatieve aandacht

Ontwikkelaar Stefan Esser toont op Twitter de reden van de intrekking: zo zou de app mogelijk "potentieel inaccurate en misleidende" informatie tonen, iets wat volgens Apple gebruikers zou kunnen verwarren. Volgens Esser wil Apple echter gewoon geen negatieve aandacht voor de beveiliging van zijn mobiele besturingssysteem. "Ze zeggen eigenlijk: we willen niet dat onze gebruikers de indruk hebben dat iOS veiligheidslekken zou kunnen hebben. Ga weg", tweet hij.

Volgens Apple is er echter geen betrouwbare manier om te bepalen of de software nog steeds veilig is. Er is namelijk geen officieel ondersteunde manier voor het bouwen van zogenaamde diagnostics-apps. Het bedrijf uit Cupertino verwijst daarbij naar de reglementen voor applicatieontwikkelaars.

Malware in App Store
In de afgelopen jaren zijn malwaremakers er verscheidene malen in geslaagd om malware de App Store in te smokkelen, weet Tweakers.net. Nietsvermoedende gebruikers kunnen zo geïnfecteerde apps installeren waardoor kwaadwillenden het toestel kunnen overnemen.

Twitter/i0n1c