Apple plant het einde van iTunes

AP
Sinds Apple begin deze maand aankondigde dat bepaalde diensten van iTunes afgebouwd zullen worden, vrezen heel wat gebruikers voor het einde van de muziekdienst. En die vrees is ook gegrond, blijkt nu. Jimmy Iovine, een van de topmannen bij het bedrijf, erkent dat het einde van iTunes in zicht is.

Begin maart stuurde Apple een brief naar de muziekindustrie. Daarin kondigde het bedrijf aan dat ze dit jaar de verkoop van ‘iTunes LP’s’ willen afbouwen. Daarmee doelen ze op de multimedia-albums waarbij de koper niet alleen muziek krijgt, maar ook bepaalde extra’s zoals interactieve illustraties of video. Vanaf volgende maand zullen muziekbedrijven zulke albums niet meer kunnen indienen, en de verkoop van de bestaande zal tegen 2019 helemaal verdwijnen.

Sindsdien wordt er druk gespeculeerd over het einde van de muziekdienst, en volgens Iovine is dat een kwestie van tijd. "Het is onvermijdelijk dat Apple op termijn stopt met het verkopen van songs", klinkt het. Analisten voorspelden eerder al dat iTunes tegen 2020 niet meer zal bestaan, maar Iovine wil er geen tijdskader op kleven. "Eigenlijk is het simpel: we houden ermee op als mensen stoppen met nummers kopen."

Apple zet nu volop in op Apple Music, een streamingsdienst waarmee ze Spotify van de troon willen stoten. Momenteel is dat laatste bedrijf nog de grootste met 70 miljoen abonnees, maar experts denken dat Apple eind dit jaar de eerste plaats zal bemachtigen.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rony Schouteere

  Schandalig als apple dit doet , itunes moet blijven zoals het is geen huur voor muziek!!!

 • diederik van amber

  Tom, was het maar waar. Ik heb ooit muziek gekocht op iTunes, maar kan het niet meer opnieuw downloaden, terwijl dit wel zou moeten kunnen. Gelukkig heb ik backups van mijn harde schijf.

 • Tiziana Troukens

  Patrick Weyers: wat Tom Douwen zegt. Gekochte muziek staat als kopie op je harde schijf. Beste bewijs: ze is ook offline beschikbaar. Enige dat verdwijnt: als je de kopie kwijt raakt, zal je ze niet opnieuw meer kunnen downloaden - maar dat is met een cd ook zo.

 • JOZEF BOUMON

  Geef mij maar spotify, veel eenvoudiger werken dan Apple music Ik heb vorige maand nog 1 cd gekocht en had er niet eens het covertje bij.

 • Jurgen Van Den Bergh

  Wat is dat nu voor zever? Eerst duwen ze de fysieke muziekwinkel uit de markt door hun iTunes platform zodat die winkels zo goed als geen bestaansreden meer hadden, en nu stoppen ze ermee? Waar moet ik dan nog aan muziek geraken die ik kan afspelen zonder wifi of 4G? Betalen om te streamen? Neen bedankt, ik wil geen muziek huren!