Ga naar de mobiele website
^ Top

Apple lekt zélf details over nieuwe iPhone via HomePod: blunder of sterke marketing?

AP
De firmware van de HomePod, de slimme speaker die eind dit jaar wordt gelanceerd, is afgelopen weekend gepost door... Apple zelf. Uit de ingebouwde besturingssoftware kan heel wat informatie gehaald worden over die HomePod, maar ook over de nieuwe iPhone die normaal in september wordt voorgesteld. Ontwikkelaar Steven Troughton-Smith - onder anderen - zette er meteen stevig zijn tanden in en vond deze aanwijzingen over de iPhone 8.

Toon me alle iPhones

Troughton-Smith vond duidelijke aanwijzingen in de code van de HomePod - die zich softwaregewijs als een iPhone zonder scherm gedraagt - voor de invoering van gezichtsherkenning om de iPhone te ontgrendelen. De frontcamera zou daarvoor infraroodlicht gebruiken zodat de 'FaceDetect'-functie ook in minder verlichte omstandigheden uit de voeten kan. Troughton-Smith botste bovendien op verscheidene voorziene foutmeldingen die de techniek van gezichtsherkenning ('Pearl ID') kunnen bevestigen. Zoals wanneer je te dicht of te ver van de camera staat.

De gezichtsherkenning zou het huidige Touch ID helemaal kunnen vervangen. Of gedeeltelijk. Of toch niet. Voor het eerst zal Apple straks naar alle waarschijnlijkheid sowieso uitpakken met een iPhone zonder thuisknop. Dat voedt al langer de geruchtenmolen over een vingerafdrukscanner die in het OLED-scherm zelf zou ingewerkt worden. Maar volgens Troughton-Smith is dat snufje van Touch ID onder het scherm zeker niet voor dit jaar: "Schrap die maar." Anderen gokken erop dat de vingerafdrukscanner toch blijft en aan de achterkant of in de powerknop van het toestel zal zitten.

rv

Geen randen

Nog een straffe vondst van Troughton-Smith en van Guilherme Rambo is de schematische afbeelding van de iPhone 8 die verstopt zat in de code van de HomePod. Uit de opgediepte tekening blijkt dat het design inderdaad randloos is en afstapt van de fysieke thuisknop. Er is bovenaan enkel een kleine uitsparing voorzien voor de frontcamera. De statusbar die we nu helemaal bovenaan onze iPhone krijgen (met info over de batterij, provider, signaalsterkte etc) zou gesplitst kunnen worden. Zowel links als rechts van de uitsnijding voor speaker en camera zou de mogelijk ook nog eens interactieve balk dan kunnen geplaatst worden, zodat het visueel één lijn vormt.

Om de iPhone te 'wekken' zou, als alternatief voor de homeknop, de ook bij sommige andere apparaten al bestaande functie 'tap to wake' voorzien worden. Twee keer tikken op het scherm en het toestel wordt geactiveerd. De virtuele thuisknop zou overigens Home Indicator gedoopt worden en zou desgewenst verborgen kunnen worden.

Apple lekt zélf
Een aantal zaken was al eerder uitgelekt, maar nu komt de informatie dus rechtstreeks van Apple zélf. Vorig jaar hadden de jongens uit Cupertino overigens iets gelijkaardigs voor met de code van het nieuwe macOS. Daarin dook de MacBook Pro met Touch Bar op, informatie die naderhand correct bleek. Domme blunder of sterke marketing, wie zal het zeggen?

Het is nu uitkijken naar het jaarlijkse Apple-feestje volgende maand. Daar zal de techgigant naar verwachting drie nieuwe toestellen voorstellen: de iPhone 8 (of wordt het iPhone Pro of nog iets anders?) als topmodel en de iPhone 7S en 7S Plus als de iets goedkopere versies. Of komt er ook een 8 Plus, zoals Troughton-Smith op Twitter nog suggereert omdat er in de code van de HomePod sprake is van twee verschillende en lastig te verklaren resoluties: 1125x2436 en 1242x2800? Apple kan ons nog altijd genoeg verrassen in september, ondanks alle lekken.

Toon me alle MacBook Pro's
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • hou dinii

  Mijne s8 is veel beter qau fragiliteit en eenvoudiger in werking maar iphone heeft wel een aantal details zoals in de berichten bv. Kan je makkelijk dingen afkorten die je zelf dan insteld naar volledige zinnen die je hebt ingesteld Of de voorlees funtcie ook handig Dat zou samsung nog moeten verbeteren

 • mike milan

  Apple door vele nagemaakt ; nooit geëvenaard. Spijtig dat de gewone mens het nt kan betalen.

 • patrick claeys

  En kopen zullen jullie! Gewoon omdat dit toestel nu éénmaal Apple Iphone heet. Da's alles. Het merendeel van de kopers denkt trouwens tot op vandaag nog steeds dat alle smartphones "Iphone" heten. De oorspronkelijke marketingtruuk van Apple werkt dus nog altijd goed! Leuk toch! Ik heb een Samsung S5 van 3 jaar oud, en die werkt nog steeds evengoed als de recente Iphones.

 • Tess Vanreusel

  Ben tot hiertoe een iPhone fan... Maar als ze dit jaar enkel weer leveren (de eerste 2 maanden na release) dan moet ik geen nieuwe Opzettelijk tekorten...! Bah

 • Aurelue Vanalboom

  Alee iedereen wil maar de nieuwste ifone ik heb ifine 5 ben tevreden want ik kan er mee bellen

Meld een bug