Apple geeft toe: Spectre en Meltdown maken ook alle Mac- en iOS-apparaten kwetsbaar

EPA
Apple heeft in een mededeling toegegeven dat de grote veiligheidslekken Meltdown en Spectre ook alle Mac- en iOS-apparaten kwetsbaar maken. De techgigant Apple belooft om in de komende dagen met een reeks updates te komen om haar webbrowser te beschermen.

Woensdag kwamen twee veiligheidslekken van formaat aan het licht. Meltdown en Spectre treffen zowat alle bestaande computers in het hart: de processor. Het komt erop neer dat zowat elk modern toestel met een processor kwetsbaar is voor hackersaanvallen.

Lees ook: Meltdown en Spectre bedreigen uw computer: wat is het en wat kunt u ertegen doen?

In een mededeling op haar website zegt Apple nu dat ook alle Mac- en iOS-apparaten getroffen zijn door Meltdown en Spectre. Wat Meltdown betreft beschermen de meest recente updates Mac-computers, Apple TV, iPhones en iPads wel tegen een aanval. Bovendien vertragen die updates de apparaten niet, zoals bij andere merken wel het geval kan zijn. De Apple Watch is hoe dan ook veilig voor het Meltdown-lek.

De apparaten van Apple zijn echter wel nog kwetsbaar voor Spectre-aanvallen, via de code in webbrowsers. De techgigant belooft zijn gebruikers de komende dagen updates, die hen ook tegen Spectre moeten beschermen.

Android-gebruikers

Kort nadat de lekken aan het licht kwamen, kwamen concurrerende techgiganten Google en Microsoft met mededelingen welke apparaten precies getroffen waren. Google liet Android-gebruikers - goed voor 80 procent van het marktaandeel - weten dat ze beschermd waren als ze de laatste veiligheidsupdates hadden geïnstalleerd.

Apple liet miljoenen iPhone- en iPad-gebruikers meer dan een dag wachten op meer informatie, wat hen door gebruikers niet in dank werd afgenomen.




5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joris Vanderaert

  Ik voorspel een voorspoedig 2018 voor de chipbakkers,en de makers en verkopers van elektronische apparaten. Want al die apparaten zullen traag worden gemaakt en de push naar nieuwe apparaten zal dus vanzelf komen. Net nu een PC jaren en jaren meeging omdat Windows zo efficiënt geworden is.

 • Nick De Bakker

  @Jens: Intel is niet degene die info gedeeld heeft. De fouten werden ontdekt door een aantal onderzoekers (waaronder een team van Google) en zij hebben Intel, AMD en ARM op hetzelfde moment ingelicht in juni.

 • Jens Van Broeckhoven

  @Francinne Declerque, probleem is nu net dat OS "updates" (eerder downgrades) je enige bescherming zijn. Wat me nog het meest stoort is dat Intel hiervan al langer op hoogte was maar die info enkel met Google heeft gedeeld.

 • Francinne Declerque

  Tja ze konden het ook niet ontkennen, het probleem zit tussen de processor en het besturingssysteem, of dat nu os, Linux of Windows is doet er niet toe. Wel eens benieuwd hoe intel dit gaat oplossen ?

 • Nick de Anno

  Storm in een glad water.