Apple bereidt zich voor op de dood van de iPhone

reuters
Er is leven na de iPhone, net zoals er leven was na de iPod. Apple is volop bezig voorbereidingen te treffen voor wanneer de smartphone passé is. En die tijd zou wel eens sneller kunnen aanbreken dan je zou denken.

De iPhone ging sinds zijn geboorte in 2007 al een miljard keer over de toonbank. Daarmee is de iPhone het meest succesvolle product ooit. Apple werd er het meest waardevolle bedrijf ter wereld door, maar dat betekent niet dat CEO Tim Cook op zijn lauweren rust. Cook en co werken volop aan een toekomst na de iPhone.

"Augmented reality is onvermijdelijk."

Tim Cook

Augmented reality

Bedrijven als Google, Microsoft en Facebook investeren al in 'augmented reality'-technologie, dus kan Apple niet achterblijven. We kregen vorig jaar al een klein voorsmaakje van augmented reality (AR) met Pokémon Go, waarbij animaties in de echte wereld worden verwerkt. Maar dat was slechts het topje van de ijsberg, want de mogelijkheden zijn gewoon oneindig.

Google ondernam in 2014 al de eerste stappen voor een wereld zonder smartphone met Google Glass, een slimme bril die het einde van het fysieke scherm moest betekenen. De wereld was er helaas nog niet klaar voor. Het product stond nog in zijn kinderschoenen en de mogelijkheden waren gewoon nog niet groot genoeg. Vandaag zijn we drie jaar later en de technologie heeft niet stilgestaan.

Pokémon Go zorgde vorige zomer voor een ongeziene hype.
anp Pokémon Go zorgde vorige zomer voor een ongeziene hype.

"Het gaat groots gebeuren"

Ooit, in een niet zo verre toekomst zullen slimme brillen alle schermen in ons leven vervangen, denken experts. Ook de iPhone is niet veilig voor AR en daar is Apple zich bewust van. De smartphonemarkt groeit niet meer zo snel als enkele jaren geleden en dus zet Apple hard in op AR.

"Ik ben zo enthousiast over augmented reality", vertelde Tim Cook onlangs aan Bloomberg. Vorig jaar zei hij nog dat augmented reality onvermijdelijk is. "Het gaat nog even duren voordat AR er echt is, want er zijn een aantal hele zware technologische uitdagingen. Maar het gaat gebeuren, en het gaat groots gebeuren", aldus Cook. "Waarschijnlijk kunnen we ons straks niet meer voorstellen hoe we zonder AR konden leven. Net als dat we ons vandaag de dag niet meer kunnen voorstellen hoe het was om zonder telefoon te leven."

Apple-CEO Tim Cook
reuters Apple-CEO Tim Cook

Apple Glasses

Tim Cook laat niet vaak in zijn kaarten kijken, maar volgens Bloomberg werkt Apple wel aan verschillende wearables. Het bedrijf is bezig met overnames van AR-bedrijven, dus mogelijk krijgen we daar binnenkort de eerste resultaten van te zien in de vorm van AR-apps voor iPhone.  Onlangs kondigde Apple al ARKit aan, software die het voor developers makkelijker maakt om AR-apps te bouwen voor de iPhone.

Apple-analist Gene Munster van Loup Ventures gelooft dat het bedrijf in 2020 'Apple Glasses' zal voorstellen. De slimme bril zal volgens hem te koop zijn voor 1.300 euro. De teloorgang van de smartphone en dus ook de iPhone is bij dezen ingezet.