AOC-monitor bewijst dat meer pixels altijd beter is

AOC
Schrijf hem op, ook al omdat je anders zijn naam niet kunt onthouden: de Q2770PQU, een 27-inch-monitor van het Taiwanese AOC, is een verbluffend beeldscherm voor pc-gebruikers die iets meer ruimte op hun bureaublad willen, of iets mooiere plaatjes willen zien. Nu er nog toepassingen voor verzinnen die verder gaan dan foto's kijken en wat gamen.

Het is te vergelijken met automobilisten die zweren bij een auto met een krachtigere motor: op de Belgische wegen heb je daar weinig aan, maar het is, bijvoorbeeld bij een slecht ingeschat inhaalmanoeuver, altijd lekker om wat extra capaciteit onder het gaspedaal te hebben zitten. Zo gaat het ook ongeveer bij pc-gebruikers die een monitor zoeken met iets meer pixels dan de gewoonlijke HD-schermen. Je kunt er op dit moment betrekkelijk weinig mee, maar in gevallen waar je een beetje overschot kunt gebruiken zie je meteen een merkelijk verschil. Het heeft de afgelopen twee jaar geleid tot een nieuwe niche in computerbeeldschermen die WQHD wordt genoemd: 'Widescreen Quad High Definition', of schermresoluties van 2.560 op 1.440 beeldpunten. Om meteen alle cijferwerk aan de kant te schuiven: dat is een derde meer dan de 1.920 op 1.080 beeldpunten die nodig zijn voor een HD-film op een Blu-Ray, en de ondertussen vrij gangbare resolutie die heel wat computermonitors vandaag al afleveren.

Kortom, al dat gecijfer niet te na gesproken: meer pixels. Maar wat doe je er precies mee? Om te beginnen helpt een monitor als deze AOC Q2770PQU (goddank voor de copy-&-paste-functie) al een eindje bij zware multitaskers: het aantal vensters die je kunt laten openstaan, en hun omvang, ligt weer een pak hoger. Ook het bekijken van foto's levert een ongeëvenaarde ervaring dankzij de beeldschermtechnologie die in het toestel zit (en een pak andere WQHD-schermen), en een loepzuiver beeld levert vanuit meerdere kijkhoeken. Het kan, met andere woorden, een aantal gezinsmomenten opleveren in het 'cabinet de travail' waar de vaste pc in huis opgesteld staat. Wat ook helpt, is dat foto's op dit moment zowat het enige soort digitale media zijn die tot dit soort resoluties kunnen worden opgeblazen. Ook een Blu-Ray-film ziet er beter uit dan op heel wat andere schermen dankzij de schermtechnologie in deze monitor, maar het aantal beeldpunten die werkelijk naar het scherm worden geblazen is beperkt tot de hoogste HD-resolutie die het formaat vandaag toelaat. Hetzelfde geldt voor videogames: er bestaan spellen die gebruik maken van de hogere resolutie, maar dan moet je ook een pc hebben die krachtig genoeg is om een 3D-wereld met die beeldscherpte tevoorschijn te laten komen op het scherm.

AOC

Tot slot nog een paar dingen over de handelbaarheid van dit toestel: het voetje onder de Q2770PQU is bijzonder wendbaar, leent zich ertoe om tijdens het gebruik gemakkelijk in hoogte te worden versteld, en kan zich zelfs in portret- en landschapsvorm kantelen. Het enige waarover we niet zo te spreken waren, was de bediening: de knopjes onderaan zijn veel te gevoelig, en geven ook onvoldoende aan waarvoor ze staan. Het is dus een beetje klungelen in het begin. Ook qua aansluitingen valt er weinig af te dingen op de Q2770PQU, die zowel DVI, HDMI als VGA ondersteunt, en zelfs rechtstreeks foto's van een usb-stickje of een via een kabeltje aangesloten camera slikt. Alles welbeschouwd niet kwaad voor een beest van 579 euro, als je tenminste het soort pc-gebruiker bent die geregeld investeert in zijn apparatuur. Voor alle anderen zijn er prima 1.920 x 1.080-monitoren in de handel voor de helft van die prijs.Video